Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

- Lyver Cappelen om seg selv?
- Helt klart, sier hasjligamedlem

Cappelens nestkommanderende, «China» (64), vitner i retten.

KRONVITNE: Gjermund Cappelen er påtalemyndighetens kronvitne. I dag sier et medlem av hans hasjliga at han er en skrøner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRONVITNE: Gjermund Cappelen er påtalemyndighetens kronvitne. I dag sier et medlem av hans hasjliga at han er en skrøner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag sitter Gjermund Cappelens hasjliga i vitneboksen. Først ute er hans nestkommanderende, såkalte «China» (64), som først ga uttrykk for at han ikke kom til å svare på noen spørsmål. Det viste seg å ikke bli helt tilfelle.

Cappelen selv er ikke til stede i retten i dag. Hans forsvarer, Kaja de Vibe Malling, sier til Dagbladet at han ble forkjøla på fredag.

- Det kan føres inn i rettsboken at Cappelen ikke møtte, og det anses ikke som nødvendig for sakens opplysning at han møter. Vi finner det ikke nødvendig å utsette dagens rettsmøte. Ingen av partene hadde innsigelser til at Cappelen ikke møtte, sier tingrettsdommer Kim Heger.

- Cappelen lyver

Etter en lengre utspørring fra aktoratet, hvor «China», også omtalt som «Brusselgeren», var ordknapp, svarer han på dommerens spørsmål.

- Lyver Cappelen om seg selv? spør tingrettsdommer Kim Heger.

- Helt klart, svarer «China», som har erkjent delvis straffskyld etter tiltalen mot ham.

- Okei, om hva da?

- Som sagt mener jeg fyren har et Münchhausen-syndrom, men jeg tar det med en klype salt. Jeg har allerede sagt det som er å si om saken, sier «China», som forteller han har kjent Cappelen i 10 år.

Ville ikke svare Alfheim

«China» sier til aktor Lars Erik Alfheim at han ikke er villig til å forklare seg, eller svare på spørsmål på grunn av at ankesaken hans går i Borgarting lagmannsrett. I tingretten ble han dømt 16 års fengsel.

- Jeg har en del spørsmål som ikke gjelder den tiltalen, sier statsadvokat Lars Erik Alfheim.

- Jeg har ikke noe å svare. Still alle spørsmålene du vil, svarer «China», som deretter svarer «ingen» kommentar på en rekke spørsmål om interesser, feriereiser, reiser til Nederland og om hvorfor han har valgt å erkjenne delvis straffskyld.

- Det har jeg ingen kommentar til, svarer «China».

- Din forsvarer sitter bak deg. Hadde dere avtalt at dere ikke skal si noe her?

- Nei. Jeg er et voksent menneske, jeg trenger ikke noe barnevakt.

Mer snakkesalig til Spesialenheten

Men etterhvert begynner «China» å snakke litt mer. På spørsmål fra Spesialenheten, ved Kristine Schilling, om han visste at Gjermund Cappelen skal ha hatt kontakt med en politimann, svarer «China»:

- Jeg har aldri hørt om Eirik Jensen.

- Sa Cappelen til deg at han hadde kontakt med en politimann?

- Det har ikke jeg ikke visst noe om, sier «China», som hevder han har lest om saken via media. Cappelen har forklart at hans nestkommanderende, var en av de som visste om samarbeidet med Jensen. Cappelens forklaring er at Jensen varslet hasjbaronen om forhold som var til nytte for hans innførselsvirksomhet. Jensen nekter for dette.

- Cappelen har sagt at han sa til deg at han kjente noen som kjente noen? Men at han ikke nevnte navn? fortsetter Schilling, hvorpå «China» svarer:

- Jeg tror ikkke du skal feste lit til noe av det Cappelen sier - det er som Münchhausens vidunderlige reise, svarer «China»

Skrøner

Münchhausens vidunderlige historier og eventyr, gitt ut av Hieronimus Karl Friedrich, var en bok om forfatterens fantastiske historier fra sine reiser, jakt- og krigseventyr. Disse historiene ble seinere kalt for skrøner, ifølge Wikipedia.

- Har du aldri hørt om Eirik Jensen? spør tingrettsdommer Kim Heger.

- Det er riktig.

- Ikke i dag heller?

- Jeg tror du må reise langt for å ikke ha hørt om ham. Jeg oppfatter at alle har hørt om saken, og jeg har helt klart hørt om den også.

- Når hørte du først om ham?

- Det var vel når det var på nyhetene.

- Har han sagt noe om deg i retten som ikke er til å stole på? spør Heger.

- Det har jeg ikke noen kommentar til, svarer «China».

- Han har tilståelsesfantasi. Han fortelle fantastiske historier. Kan du fortelle mer om det?

- Det er ikke noe jeg vet, jeg vet hva som er virkelighet for meg og virkelighet for ham, svarer «China».

- Hva er virkelighet?

- Det er vel å få straffereduksjon her. Det er sånn jeg oppfatter det.

- Hva lyver Cappelen om da?

- Han har sin agenda...

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer