Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lyver du for sjefen, er du ferdig

Politiske kommentatorer forbløffet over statsråd-fall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Ja, dette kom på en måte som ei bombe. For jeg trodde Ramin-Osmundsen hadde lagt alle kortene på bordet i går, sier Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle til Dagbladet.no.

- Men det viste seg at hun hadde holdt noe skjult for statsministeren, og i en slik sak er det helt utilgivelig. Regjeringssjefen hadde dermed ingen andre alternativer enn å la henne gå, for å rette opp sin egen autoritet, mener han.

Også NRKs politiske redaktør Kyrre Nakkim er overrasket over dagens hendelser.

Trodde Jens hadde ryddet opp

- Etter gårsdagen trodde jeg Jens Stoltenberg hadde ryddet opp, så det som kom fram i dag var overraskende på både meg og på Jens. Og det viser at Manuela ikke var skikket til jobben, sier Nakkim.

TV2s politiske redaktør Stein Kåre Kristiansen kalte saken en personlig tragedie på TV 2 Nyhetskanalen i dag.

- Til slutt løy hun for den mannen hun virkelig ikke kan lyve for, sin egen sjef statsministeren. Lyver du for sjefen, så er du ferdig, sier Kristiansen.

Aftenposten-redaktøren håper ikke saken får konsekvenser for andre med innvandrerbakgrunn som søker en politisk karriere i Norge.

MÅTTE GÅ: Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen hadde ikke noe valg etter at hun løy for Stoltenberg, mener politiske kommentatorer. Foto: SCANPIX
MÅTTE GÅ: Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen hadde ikke noe valg etter at hun løy for Stoltenberg, mener politiske kommentatorer. Foto: SCANPIX Vis mer

Et dårlig signal

- Men det er jo et dårlig signal. Etter at to statssekretærer med en annen etnisk bakgrunn enn de fleste nordmenn har måttet gå, er vi nå i den situasjonen at ingen med innvandrerbakgrunn har lyktes i det norske regjeringsapparatet. Det er et tankekors, sier han.

Nakkim peker på at det å drive politisk arbeid i Norge er noe som må læres - og at det ikke er den etniske bakgrunnen som er problemet.

- Men de fleste innvandrere mangler erfaring fra norsk politikk. Derfor er det ekstra vanskelig for dem, sier han.

Stanghelle mener det ikke peker seg ut noen åpenbare kandidater til barne- og likestillingsministerposten.

- Men en ting er sikkert: Utnevnelsen av ny minister blir ikke noe eksperiment. Det blir noen fra partienes egne rekker, tror han.

Minner om Rød-Larsen-saken

Kyrre Nakkim tror Anniken Huitfeldt kunne gått inn i jobben allerede i morgen, dersom Jens og henne selv ønsker det.

- Huitfeldt er likt av Jens, han vet hun er en politiker å satse på i framtida, hun kan saksfeltet og har sittet sentralt i Arbeiderpartiet lenge. Spørsmålet er om hun selv vil - hun har takket nei før, sier Nakkim.

Harald Stanghelle synes situasjonen minner ham om Terje Rød-Larsens avgang som statsråd i 1996.

- Også den gangen dukket det opp nye ting etter at Rød-Larsen sa han hadde lagt alle kortene på bordet, sier Stanghelle.

HARALD STANGHELLE: Politisk redaktør i Aftenposten.
STEIN KÅRE KRISTIANSEN: Politisk redaktør i TV 2.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media