Lyver om kreftfare

Norske nettbrukere blir nedrent av epost om at deodoranter kan gi kreft. Det er bare tull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjedebrevene som mange norske kvinner har mottatt som e-post viser seg å være bløff. I e-postene advares man mot å bruke anti-perspiranter som inneholder stoffet aluminium chlorhydrat, siden dette kan virke kreftfremkallende. Dette giftstoffet, som man ifølge e-posten skal unngå enhver kontakt med, skilles ut av kroppen gjennom svette.

Ifølge e-posten oppstår kreftfaren siden «anti-perspiranter forhindrer svette. De giftige stoffene forsvinner dermed ikke ut av kroppen, men hoper seg opp i lymfekjertlene under armen. De fleste tilfeller av brystkreft starter i denne øvre delen av brystet.»

Falske avsendere

E-posten er undertegnet av 'Bente Anita Kleppe' som er spesialrådgiver for Nordlandssykehuset i Lofoten. Bente Anita Kleppe eksisterer og jobber ved sykehuset som personalrådgiver, men har ikke sendt e-posten.

E-posten viser også til Gabriela Larossa som er spesialist i cellulær biologi ved Universitetet i Uruguay. Det er hun som skal ha kommet med disse sensasjonsvekkende nyhetene, men denne damen har ingen lyktes å komme i kontakt med. Mattilsynet opplyser om at det ikke finnes en forsker ved dette navn ved Universitetet i Uruguay.

Det medisinske innholdet i e-posten er også tvilsomt:

- Det foreligger ingen undersøkelse som tilsier at bruk av deodoranter verken med eller uten parabener eller aluminiumsforbindelser representerer noen risiko for brystkreft, sier Tore Sanner, professor ved Det norske radiumhospital til Kreft.no.

Det tvilsomme innholdet til tross, mange kvinner tar advarslene på alvor og oppsøker apoteker for å kjøpe trygg deodorant, melder Bergensavisen

Kjedebrev

Alle har vi fått kjedebrev i innboksen. Til tider virker det som om hele verden har så uendelig mye bedre tid enn dag, siden de kan dikte opp, skrive og sende ut kjedebrev til alle verdens hjørner. I hvertfall til alle som har e-post. Problemet er at mange av kjedebrevene har vist seg å være bløff.

Dette gjelder for eksempel de fleste virusadvarsler som velmenende venner sender deg. Faktisk så kan virusadvarslene regnes som selve viruset, siden de får deg til å sjekke systemet ditt og kanskje til og med slette sentrale filer. I tillegg må du sende virusadvarslet til alle dine venner.

En annen veldokumentert bløff er kjedebrevene som du får på vegne av et kreftrammet barn i Guatemala, eller en dødssyk pike i Hellas. Disse barna har inngått en avtale med en vennlig, pengesterk organisasjon som skal donere penger basert på hvor mange elektroniske underskrifter de klarer å samle inn. Bare tull!

Rekken med e-postadvarsler mot anti-perspiranter føyer seg altså bare til disse. Det er først nå nylig at disse e-postene har begynt å versere i norske innbokser, men de har lenge vært kjent i utlandet.

IKKE REDD: Kaja Knutsen og Mariann Viseth i fotballaget Rollon frykter ikke deodorant.