Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lyver om SARS

Kinesiske myndigheter har lenge holdt tilbake livsviktig informasjon om SARS-viruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinesiske myndigheter har i lengre tid holdt tilbake opplysninger om SARS-smitte i Bejing. Blant annet er det blitt observert at en SARS-smittet, tilsynelatende livløs, amerikaner ble sendt i ambulanse fra Beijing til Hongkong. Der ble han erklært død.

Myndighetene mistenkes dermed for å sende mannens lik for å hemmeligholde at det var oppdaget smitte i Beijing. Dette mens andre asiatiske land har iverksatt store tiltak for å hindre ytterligere spredning av viruset.

Medier tvunget til taushet

Kjell Arild Nilsen, utenriksmedarbeider i NTB, kom lørdag tilbake etter en to ukers reise i Kina. I Kina traff han en kinesisk journalist fra Shanxi-provinsen, sør-vest for Beijing. Han kunne fortelle at flere medier var tvunget til taushet av myndighetene. - Journalister var pålagt å la være å rapportere om sykdommen ut over det som kom fra myndighetene. Hensikten var å unngå å skape uro. Dette var blitt understreket på flere møter i den senere tid, sier Nilsen til Dagbladet.no. - Journalistene var dypt uenige, men det var ingenting de kunne gjøre. - Hva ville skje hvis de brøt forbudet? - Det ble ikke sagt, men de ville helt klart fått sparken - i beste fall, sier Nilsen.

«Mystisk sykdom»

Første tilfelle av SARS ble rapportert i november i fjor. En pressemelding fra kinesiske helsemyndigheter kunne i dag melde at dødstallene etter en «mystisk, forkjølelses-aktig sykdom» har steget fra 2 til 55. Den korte meldingen forteller ikke hvor eller når de siste dødsfallene har funnet sted. Dette ifølge Associated Press. I dag har de også inrømt muligheten for at flere kan ha blitt smittet i Beijing - noe de tidligere har benektet.

Unndrar informasjon

Den pensjonerte legen dr. Jiang Yanyong har opplysninger som underbygger mistanken om at kinesiske myndigheter stadig unndrar viktig informasjon om omfanget av det luftbårne SARS-viruset. Yanyong jobbet tidligere som sjefskirurg ved et militærsykehus i Beijing.

Leger og sykepleiere ved to sykehus i Beijing, har fortalt om syv dødsfall og 106 smittetilfeller i byen. Et tall fem ganger høyere enn myndighetenes.

Administrasjon og leger ved de respektive sykehusene vil ikke kommentere saken.

- Ikke spytt


En anonym resepsjonist ved Militærpolitiets Hospital i Bejing sier at sykehuset måtte stenge fordi fem ansatte var blitt syke. På et skilt utenfor står det imidlertid: «Midlertidig stengt på grunn av ombygging. Adgang forbudt.»

Kina kritiseres for sin omtrentlige omgang med informasjon om sykdommen. På tross av utallige oppfordringer, nekter kinesiske helsemyndigheter fremdeles å gå ut med detaljer omkring dødsfall og smittetilfeller.

Flere offentlige tilstelninger avlyst etter sykdomsutbruddet.

Også andre land har tatt sine forholdsregler for å hindre ytterligere spredning av sykdommen.

Overvåkes elektronisk


I ettermiddag ble det meldt om syv nye tilfeller av SARS i Singapore. Der har myndighetene innført kameraovervåkning av de 490 som sitter i karantene. Bryter de karantenen, blir de pålagt å bruke elektronisk armbånd, som vil varsle myndighetene hvis de igjen forlater husene sine. Katolske prester er dessuten blitt bedt om å slutte å ta imot skriftemål.

I Canada har myndighetene stengt en skole, og satt 200 arbeidere ved en bedrift i karantene. Malaysia har sluttet å utstede visa til de fleste kinesiske reisende av frykt for smitte. I Indonesia er innbyggerne oppfordret til ikke å spytte på offentlige steder.

Penger mot panikk


I Thailand går man langt for å dempe smittepanikken: Den som er i familie med en person som er død av SARS, og som kan bevise at vedkommende ble smittet i Thailand i løpet av neste ukes tradisjonelle nyttårsfeiring, får 48.000 dollar.

INRØMTE: På en pressekonferanse tidligere i dag inrømte kinesiske helsemyndigheter at det kan ha forekommet SARS-smitte i Beijing.
AVANSERTE MASKER: Medisinsk personell prøvde tidligere i dag ut nye, avanserte masker som skal verne mot SARS (Severe Respiratory Syndrome).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media