TILTALT: Julio Kopseng (38) er tiltalt for å ha forgrepet seg på 17 kvinner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: Julio Kopseng (38) er tiltalt for å ha forgrepet seg på 17 kvinner. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Lyver så han tror det selv

Voldtektstiltalte Julio Kopseng (38) har ingen troverdighet, sier aktor under sin prosedyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han lyver så han tror det selv, og han klarer aldri å fortelle samme historie to ganger. Forklaringene framstår som oppkonstruerte og svært lite troverdige, sier politiadvokat Andreas Strand i Borgarting lagmannsrett.

Strand og hans medaktor, statsadvokat Guro Hansson Bull, holder i dag og i morgen sin prosedyre i den tre måneder lange straffesaken mot danser Julio Kopseng (38). De har tidligere varslet at de ønsker forvaringsstraff for Oslo-mannen.

Kopseng er tiltalt for å ha forgrepet seg på 17 kvinner i tidsperioden 2001 til 2013. En jury på ti menn og kvinner skal avgjøre skyldspørsmålet.

- Vi ber dere svare ja på spørsmålet om skyld på alle tiltalepunktene, sier statsadvokat Bull til juryen.

Advokat Trine Rjukan, som representerer ti av de fornærmede kvinnene, har tidligere sagt at hun forventer lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid - for Kopseng.

- Enormt høyt tall Forvaringsstraff blir bare ilagt forbrytere som anses som særlig farlige for samfunnet, og med små sjanser for å forbedre seg under soning. Fordi en slik straff kan forlenges så lenge retten finner at det er fare for gjentakelse, kan Kopseng i teorien bli sittende i fengsel resten av livet dersom han blir funnet skyldig av juryen.

- Det sentrale spørsmålet er: Har Kopseng voldtatt 17 kvinner - eller lyver de alle sammen? sier statsadvokat Bull.

Til sammen 37 kvinner har anmeldt danseren for seksuelle overgrep.

- Det er et enormt høyt tall, sier Bull.

Forklarer seg én gang Under prosedyren framholder Strand at Kopseng i sakskomplekset har sørget for at han bare forklarer seg én gang om hvert enkelt overgrep. Ifølge politiadvokaten er det fordi han ikke er i stand til å holde på samme historie over flere avhør eller rettsforklaringer.

Danseren lyver dessuten for å prøve å undergrave de fornærmedes troverdighet, sier Strand.

- I tingretten benektet han at blokka der han bor, er rød. Her i lagmannsretten sier han at den er rød. Hvorfor? Fordi mange av de fornærmede beskriver ei lav rød blokk, sier politiadvokaten.

Strand trekker også fram at Kopseng har forklart seg varierende om bl.a. kjønnssykdommer og hvorfor han har operert under ulike navn.

Nekter skyld Den profilerte danseren sitter velkledd og fattet mellom forsvarerne Djordje Borojevic og Johnny Veum mens Strand og Bull holder prosedyren. Flere av de fornærmede kvinnene er også til stede, sammen med sine bistandsadvokater.

Kopseng ble i fjor dømt i to separate tingrettssaker, til hhv. 15 og 12 års forvaring, og for ni og sju overgrep. De to ankesakene kjøres samtidig i lagmannsretten, og det er forventet at samlet straff blir høyere enn de enkelte tingrettsdommene.

Kopseng har hele tida nektet skyld, og mener han isteden er utsatt for et komplott fra de fornærmede kvinnene. Motivet er ifølge ham hevn for at han ikke gjengjeldte deres følelser, eller oppreisningspenger.

De rettsoppnevnte sakkyndige, psykiater Rita Lyngved og psykologspesialist Arne Mathisen Guldvog, avga forklaring mandag. De kommer til at Kopseng scorer høyt mht. såkalt dyssosial personlighetsforstyrrelse, kjennetegnet bl.a. ved manglende evnet til å føle skyld og manglende forståelse for andres følelser.

Psykopatiske trekk 38-åringen har også klare psykopatiske trekk, ifølge de sakkyndige.

- Han scorer 16 poeng bare ved sin egen forklaring, grensa går ved 18, sier Bull.

Mens Kopseng i den første tingrettssaken i fjor samarbeidet med Lyngved og Guldvog, har han denne gangen avvist å la seg undersøke på nytt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram