Lyver seg ut av virkeligheten

Dagbladet fortsetter faktasjekken av påstander Breivik kommer med i retten.

LØGN, LØGN, LØGN:   Anders Behring Breivik i vitneboksen. Foto: Bjørn Langsem
LØGN, LØGN, LØGN: Anders Behring Breivik i vitneboksen. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dette er del fem av Dagbladets faktasjekk av Anders Behring Breivik sin forklaring i Oslo tingrett.
Del 1
Del 2
Del 3
Del 4
Del 6

BARN

Breiviks påstand: «Jeg er ingen barnemorder».
LØGN: De yngste ofrene på Utøya var bare 14 år. Myndighetsalderen i Norge er 18 år, 14-åringer anses som barn i alle lovens henseender.

NAVN PÅ VÅPEN
Breiviks påstand: «El Cid Campeador, den største historiske helten i Spania, hadde et sverd som han ga et navn. Det er mange store krigere som har gitt våpen navn».
RIKTIG: Breivik omtaler det som en flott, europeisk tradisjon at man gir navn til våpen man eier. Han refererer til at norske soldater i Afghanistan gjør dette.El Cid Campeador hadde minst to sverd hvis navn er kjent i ettertid, «Tizona» og «Colada». Det er kjent dokumentert at enkelte norske soldater i Afghanistan også har valgt å gi våpnene sine navn.

PRESSE
Breiviks påstand: «Altså, 100 prosent av alle nyhetsbyråer i Norge støtter multikulturalisme. Det fins ikke en journalist i Norge som er motstander av multikulturalisme. Det vil si at alle disse såkalte journalistene de er ikke journalister, de er politiske aktivister».
FEIL: De fleste medier i Norge har gjennom flere år tatt opp problematiske sider ved innvandring og multikulturalisme. Norske journalister er plassert over hele partiskalaen, men undersøkelser viser at journalister i større grad har sympati for partier på venstresiden enn det som er forholdet blant befolkningen for øvrig.

PSYKIATRI
Breiviks påstand: «Det er en teori i psykiatrien om at amygdala, en spesiell del av hjernen, overtar når du føler deg eksistensielt truet. Du handler instinktivt og hjernen slutter å fungere normalt. Det er en del overveielser du ikke tar, blant annet etiske. Så lenge du er i et sånt modus, er det mye du ikke husker.»
OMSTRIDT: - Skal jeg bruke tilsvarende fine begreper som ham, så vil jeg si at han har rudimentær forståelse av hvordan hjernen er og hvordan biologien virker, sier rettspsykolog Pål Grøndahl til Dagbladet.
- Han har rett i at det er en struktur i hjernen som heter amygdala i det limbiske system og det er riktig at det er noe som heter fight-or-flight-systemer. Men han bruker ordene helt gærent. Han er ikke eksistensielt truet. Eksistensialisme dreier seg om meningen med livet. Han kjører alt inn i en biologisk grautsuppe, for å si det litt brutalt. Han gjør alle sine følelser om til en biologisk versjon av det som skjer. Hvorfor kunne han ikke bare si at han ble redd? Han sier amygdala og må legitimere seg ved å si at mange psykiatere er enig med ham. Men når du er eksistensialistisk truet, da er du redd for å miste meningen med livet, meningen med tilværelsen, som i en 40-årskrise. Dette blir et bilde på hvor fjernt han er fra sitt eget følelsesliv, sier Grøndahl.

DATASPILL
Breiviks påstand: «Det er en såkalt first person shooter-spill, det er rett og slett en krigssimulator. Jeg har egentlig ikke så veldig mye sansen for de spillene, men det er veldig godt hvis man skal simulere for treningas skyld. For eksempel Den røde hær i Kina bruker en Modern Warfare-versjon for å trene opp sine soldater i simulering. Og det er en krigssimulator som brukes av væpnede styrker i hele verden, og det er det som er "Modern Warfare".»
LØGN: Ifølge Dagbladets spillekspert, Jarle Hrafn Grindhaug, er «Modern Warfare 2» ingen krigssimulator.
- Det minner mer om en actionfilm fra Hollywood og simulerer på ingen måte noe som kan likne på ekte konfliktsituasjoner. Spillet simulerer heller ikke realisme når det kommer til taktikk eller fysiske lover, sier Grindhaug.
Han forklarer at Forsvaret bruker en spesialutviklet programvare (Virtual Battlespace Systems), som kan minne om spill, men at reglene der er ganske andre.
- Våpen og utstyr har kanskje rett navn og fungerer noenlunde likt, men det har stort sett alle skytespill i dag, sier Hrafn Grindhaug.
Alf Inge Wang, professor ved institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap ved NTNU, sa til Aftenposten.no i går at det er gjort eksperimenter der soldater skjøt bedre etter å ha trent med et spill.
Han henviser til spillet Americas Army, som i hovedsak er et rekrutteringsverktøy for den amerikanske hæren. Han påpeker at den store forskjellen mellom de to spillene er at Americas Army i stor grad er laget for opplæring, mens formålet med «Modern Warfare» er underholdning.

FEIL: Breivik: Kaller Kinas hær feilaktig «Den røde hær» - men det er betegnelsen på militæret i Sovjetunionen. Folkerepublikken Kinas forsvar kalles Folkets frigjøringshær.

DØDSSTRAFF
Breiviks påstand: «Det er et svært potent psykologisk våpen, men det er viktig å påpeke at halshogging er en tradisjonell europeisk dødsstraff, som ble praktisert i Frankrike fram til 1960».
FEIL: I Frankrike ble halshogging praktisert fram til dødsstraff ble avskaffet i 1981. Den siste faktiske bruk av giljotinen var i 1977.

SLOTTET
Breiviks påstand: «Vi ønsker å gi kongefamilien en advarsel, men det ville i så fall være å angripe Slottet uten at de er til stede. Og det ville ikke være å angripe Slottet som deres residens, men som Arbeiderpartiets representasjonslokale, som de låner ut til statsledere i verden.»
FEIL: Slottet brukes til å ta imot utenlandske statsledere uansett hvilke partier som sitter i regjering.