Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

M for midtveis

Alibi-problemer gjorde at Sue Grafton (56) ikke myrdet sin eks-mann, men begynte å skrive krimbøker i stedet. Nå er hun midtveis i sin alfabet-krimserie om privatdetektiven Kinsey Millhone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bøkene om Kinsey Millhone er til nå oversatt til 22 språk. I alt skal det bli 26 stykker, og M for mord markerer dermed at Grafton er kommet halvveis. Jeg skal til Z før jeg gir meg. Det er som å løpe maraton på 26 mil. Jeg kommer til å bruke lenger tid på hver bok for ikke å slite meg helt ut, sier hun, sikker på at hun aldri vil flytte til Norge, hvor alfabetet er tre bokstaver lengre enn i det engelske språket. U for utslitt er en mulig framtidsutsikt for Sue Grafton.

California er hjemstedet til både Grafton og Millhone. Forfatteren bor i Santa Barbara, en vakker by like nord for Los Angeles. Privatdetektiven hennes bor i Santa Teresa, en fiktiv utgave av Santa Barbara. Jeg er Santa Teresas gudinne. Jeg bestemmer over liv og død og geografi. Men jeg får god hjelp fra folk i Santa Barbara, jeg henter opplysninger fra folk som advokater, politifolk og privatdetektiver. Likevel hender det jeg gjør feil, sier Sue Grafton.

Det var skilsmissen fra Sue Graftons andre mann som gjorde henne til suksessrik krimforfatter. Året var 1973, og hun lå våken om nettene og fablet om utspekulerte måter å drepe ham på. Etter hvert kom jeg fram til at jeg nok kunne tatt livet av ham, men at jeg neppe ville gå fri. Derfor bestemte jeg meg for å lage en bok av id en, og den ble til A for alibi . Jeg ble ikke ferdig med boka før i 1982, men jeg fikk solgte den til et forlag etter at de hadde lest de første 65 sidene, sier Sue Grafton stolt. Forfatteren har et nært slektskap til heltinnen sin. Hun er riktignok yngre, tynnere og modigere, men ellers har vi mange fellestrekk. Vi har to håndvåpen, og er begge skilt - jeg to ganger og gift for tredje, sier Grafton. Hennes siste ekteskap har vart i atten år, og hun har også blitt bestemor. Grafton har forfattere i slekten: Faren hennes, W.C. Grafton, var advokat av yrke, men skrev krimbøker på fritida. Det var faktisk på grunn av ham at jeg fikk id en til å bruke alfabetet i titlene. Han begynte på en serie på åtte bøker hvor et barnerim utgjorde titlene, men han rakk bare å skrive to før han døde.

Hollywood skal aldri få kloa i Kinsey Millhone - det har Sue Grafton bestemt seg for. De kjøper aldri historiene, men rettighetene til figuren. For alt jeg vet, kunne de finne på å gjøre Kinsey om til en kvinnelig James Bond. Husk hva som skjedde med min kollega Sara Paretsky, da hennes heltinne V.I. Warshawski kom på film, sier hun og grøsser. Hun har femten år bak seg som manusforfatter i filmbyen, og vet hva hun snakker om. I M for mord skal Kinsey finne hvem som myrdet det svarte fåret i en rik familie. Den er bygd opp som en klassisk krimfortelling. Kinsey får i oppdrag å finne den fortapte sønn når arven etter faren skal fordeles, men han blir drept like etter at han er sporet opp, avslører Sue Grafton.