LEDEREN: Oberst Sultani Makenga fotografert i Goma, storbyen som opprørerne i forrige uke tok kontroll over. Foto: AFP / Phil Moore / NTB Scanpix
LEDEREN: Oberst Sultani Makenga fotografert i Goma, storbyen som opprørerne i forrige uke tok kontroll over. Foto: AFP / Phil Moore / NTB ScanpixVis mer

M23 har hemmelig støtte, millioner på bok og overlegen slagkraft i jungelen

Opprørsgruppa som herjer i Øst-Kongo truer med å marsjere mot Kongos hovedstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 500 000 mennesker på flukt i sitt eget land, Øst-Kongos største og viktigste by er beleiret, politifolk og soldater deserterer helt åpenlyst, og sivilbefolkningen lider, dør, voldtas og drepes for fote.

Det er situasjonen øst i Kongo.

Ei ny opprørsgruppe - M23 - har rystet Kongo, den kongolesiske regjeringen, nabolandene og det internasjonale samfunnet.

Deserterte M23 ledes av oberst Sultani Makenga, og har fått sitt navn etter fredsavtalen som ble undertegnet i mars 2009. Ifølge flere rapporter i internasjonale medier, og en omfattende rapport fra Rift Valley Institute (PDF), er M23 den klart best organiserte opprørsgruppa som har herjet i Øst-Kongo på lang tid.

Gruppas drapsraid i jungel, by og bygd har da også utløst storpolitisk panikk i området. Gruppa hevder at den kongolesiske regjeringen systematisk har brutt denne fredsavtalen.

PUST I BAKKEN: M23-soldater tar en pause ved Kivu-sjøen øst i Kongo. Gruppa har klart å ta kontrollen over millionbyen Goma, og flere andre strategisk viktige punkter i området. Foto: Dai Kurokawa / EPA / NTB Scanpix
PUST I BAKKEN: M23-soldater tar en pause ved Kivu-sjøen øst i Kongo. Gruppa har klart å ta kontrollen over millionbyen Goma, og flere andre strategisk viktige punkter i området. Foto: Dai Kurokawa / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Gruppa har sin opprinnelse i CNDP, tutsi-opprørsgruppa til Laurent Nkunda - den karismatiske og omdiskuterte geriljalederen som nå sitter i husarrest i Rwanda, men som for sine tilhengere hadde en nærmest frelseraktig posisjon. Nkunda ble etter mange års opprørskamp arrestert, og i tråd med fredsavtalen skulle CNDP-offiserer få høytstående posisjoner i den kongolesiske hæren.

- M23 hevder at offiserene i hæren ikke fikk nok lønn, at opprørspolitikerne ikke fikk gode nok stillinger sentralt, og at regjeringen ikke gjorde nok for å få 55 000 kongolesiske tutsier tilbake fra Rwanda. Dette utløste opprøret som brøt ut i april i år, da omkring halvparten av de tidligere CNDP-offiserene deserterte fra den kongolesiske hæren, sier Rift Valley-forsker og Kongo-ekspert Jason Stearns til Al Jazeera.

- Vil ta hovedstaden Alle forsøk på dialog og forhandlinger har til nå falt helt sammen. Hva som er gruppas endelige mål er noe uklart, men det vekket internasjonal oppsikt da M23 i forrige uke tok kontroll over millionbyen Goma - en av Kongos viktigste byer, der mye av landets mineralhandel og grensetrafikk har sitt sentrum.

M23 har truet med å angripe hovedstaden Kinshasa, men selv om de kongolesiske regjeringsstyrkene har gitt opprørerne lett match i øst betegnes en militæraksjon mot hovedstaden som svært krevende.

Opprørerne er imidlertid langt mer profesjonelt organisert enn det som har vært tilfelle med de fleste av de utallige væpnede gruppene som opererer øst i Kongo.

LAR SEG REGISTRERE: Kongolesiske politifolk har møtt opp til et M23-arrangement i Goma, der de lar seg rekruttere til opprørernes rekker. Foto: AFP /Tony Karumba / NTB Scanpix
LAR SEG REGISTRERE: Kongolesiske politifolk har møtt opp til et M23-arrangement i Goma, der de lar seg rekruttere til opprørernes rekker. Foto: AFP /Tony Karumba / NTB Scanpix Vis mer

M23 er aktive på nettet, driver lobbyvirksomhet, er politisk aktive både i Kongo og i nabolandene, og har høytstående kontakter spesielt i Rwanda. Gruppa tjener også opptil 100 millioner dollar på handel med ulike råvarer på tvers av grensa til Uganda, ifølge Al Jazeera.

- Hemmelig støtte FN har beskyldt både Rwanda og Uganda for å støtte opprørerne, og hevder Rwandas forsvarsminister James Kabarebe har den reelle kontrollen over M23. Rapporten fra Rift Valley Institute legger også til grunn at Rwanda støtter M23. Begge landene avviser dette.

Forskerne sier at motivasjonen i korte trekk er et ønske om å kontrollere de kritiske områdene i Nord- og Sør-Kivu øst i Kongo, som i flere tiår er blitt herjet av ulike grupper - og vestlige selskaper - for sin mineralrikdom.

Oberst Makenga er nå i Ugandas hovedstad Kampala, der det skal være planlagt samtaler om situasjonen i Kongo mellom M23 og det ugandiske forsvaret.

En talsmann for M23 erklærte i dag overfor Reuters at Makenga hadde «reist til Uganda etter invitasjon fra det ugandiske forsvaret», men Ugandas forsvarsminister Crispus Kiyonga hevder han «ikke kjenner til» at Makenga har fått noen invitasjon.

Lett match Den kongolesiske hæren sentralt har ifølge NTB lovet å innlede motoffensiver og vinne tilbake tapt land, men opprørerne har advart regjeringshæren mot å begi seg ut på et nytt «militært eventyr».

 Til tross for at hæren har fått hjelp fra FNs fredsbevarende styrker i området, har de kongolesiske soldatene så langt vært en lett match for M23-opprørerne. Kongos egen hær forlot Goma uten å kjempe imot.

- Soldatenes moral er lav. De har mistet troen på lederne sine, sier en FN-kilde i Minova ifølge NTB.

Bilder viser at soldater og politifolk helt åpenlyst lar seg rekruttere til tjeneste i M23. Med stolthet i blikket reiser de væpnede tjenestemennene hendene i været, og lar seg verve til opprørernes rekker.

- Motangrep Kongos hærsjef, general François Olenga, sier ifølge NTB mandag kveld han er klar til å gå til motangrep mot opprørerne - og at M23 har fått frist til tirsdag med å trekke seg tilbake fra den strategisk viktige byen.

Gomas gater ble fortsatt patruljert av M23s krigere mandag kveld. Hvis opprørerne ikke respekterer tidsfristen, vil hæren gå til aksjon, advarer Olenga.

TVILSOM STØTTE: Medlemmer av en av de løst organiserte Mai Mai-gruppene som har støttet den kongolesiske regjeringshæren. Foto: Dai Kurokawa / EPA / NTB Scanpix
TVILSOM STØTTE: Medlemmer av en av de løst organiserte Mai Mai-gruppene som har støttet den kongolesiske regjeringshæren. Foto: Dai Kurokawa / EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Hele Kongos befolkning er mot denne aggresjonen, og det er nok for oss, det gir oss kampånden vi trenger for å gå til motangrep, sier hærsjefen ifølge NTB.

Felles krav President Joseph Kabila har sammen med presidentkollegaene i Uganda, Tanzania og Kenya - og utenriksministeren i Rwanda - bedt M23 om å stoppe alle krigshandlinger og trekke seg ut av Goma, og å stoppe snakket om å styrte en lovlig valgt regjering. Alliansen er hittil ikke blitt hørt av opprørernes politiske fløy - og militært har Kongos FN-støttede regjeringshær foreløpig ikke hatt noe å stille opp med.

Ekspertene er også samstemte om at Kabilas tillit blant befolkningen er minimal, også etter beskyldninger om omfattende valgfusk under valget i fjor høst.

FN og USA har i et forsøk på å innskrenke opprørernes handlefrihet fryst alle oberst Makengas midler, ifølge BBC.

Over fem millioner mennesker ble drept i Kongo fra 1997 - 2003, i borgerkrigen som aldri har tatt helt slutt i de østlige områdene i landet.

TAPER TERRENG: En kongolesisk regjeringssoldat tar en støyt hjemmelaget whiskey. På slagmarken har M23 vist seg overlegne. Foto: Dai Kurokawa / EPA / NTB Scanpix
TAPER TERRENG: En kongolesisk regjeringssoldat tar en støyt hjemmelaget whiskey. På slagmarken har M23 vist seg overlegne. Foto: Dai Kurokawa / EPA / NTB Scanpix Vis mer
PÅ FLUKT: En prest avholder nattverd i en flyktningeleir utenfor Goma. Over 500 000 kongolesere har måttet rømme sine hjem etter at det siste opprøret brøt ut. Foto: Phil Moore / AFP / NTB Scanpix
PÅ FLUKT: En prest avholder nattverd i en flyktningeleir utenfor Goma. Over 500 000 kongolesere har måttet rømme sine hjem etter at det siste opprøret brøt ut. Foto: Phil Moore / AFP / NTB Scanpix Vis mer