Ma (29) er for ung

Ma Fengjun, en 29 år gammel kinesisk kvinne, er nektet turistvisum til Norge. Utlendingsdirektoratet begrunner avslaget med at «søkeren er ung og skilt».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Per A. Atleen heter nordmannen som inviterte Ma Fengjun og hennes ni år gamle datter på feriebesøk til Norge. Han er forsikringsmann og i tillegg en av to nordmenn som har utdannelse og sertifikat fra Universitetet i Beijing som lærer i den 4000- 5000 år gamle kinesiske bevegelseskunsten tai chi chuan . - Jeg har opplevd en saksbehandling som både i tid og innhold kan skremme enhver nordmann fra å invitere gjester til vårt land. I sakens anledning ble jeg innkalt til Fremmedpolitiet hvor en kvinnelig politibetjent forlangte å få vite alt om mitt følelsesliv, forteller Atleen.

- Politiet forlangte også at jeg skulle framlegge takst for min bolig, kjøpekontrakt, dokumentasjon over inntekt og garantier.

- Nedverdigende

Etter tre måneders behandlingstid i UDI ble søknaden avslått. Atleen ble av UDI nektet innsyn i bakgrunnen for avslaget. Den måtte han til Kina og Norges ambassade i Beijing for å få.

- Det er første gang jeg har vært i befatning med UDI. Det har vært en skremmende og nedverdigende opplevelse. Jeg har opplevd uhøflige og tendensiøse uttalelser som grenser til det rasistiske hos alle fra sentralbordansatte til saksbehandlere.
Ma Fengjun driver sammen med sin søster en restaurant i den kinesiske hovedstaden og tilhører den bedrestilte middelklassen. Ma sin to år eldre søsteren søkte den britiske ambassaden om turistvisum til Storbritannia - og fikk visumet innstemplet i sitt pass etter to dager.

- Jeg gjorde det klart overfor UDI og Fremmedpolitiet at Ma ikke har noen planer om å forlate Kina. Hun har forpliktelser å ivareta hjemme: skole for datteren, restauranten og foreldre som trenger omsorg.

Kontorsjef Liv Jørstad i UDI sier til Dagbladet at det nettopp var de manglende forpliktelsene hjemme som gjorde at søknaden ble avslått.

- Hvordan definerer UDI slike forpliktelser?

- Det gjør vi etter beste skjønn. Vi snakker om trygg binding, og mener med det ekteskap eller små barn som er igjen hjemme. Vi bygger på erfaringer vi har, blant annet med kvinner i gifteferdig alder som skal besøke en mann i Norge.

Det kan skje at vi tar feil, og da kan saken ankes, men eg kan ikke se at dette er skjedd i dette tilfellet, sier Jørstad.

Forundret ambassade

Dagbladet var i går i kontakt med Kinas ambassade i Oslo. Der fikk vi opplyst at alle norske statsborgere som søker om turistvisum, får dette innvilget i løpet av få dager.

Den kinesiske diplomaten var høylig forundret over praksisen på norsk side og sa at man ville studere denne nøyere.

- Internasjonale overenskomster mellom nasjoner bygger på gjensidighet. Hvis det er tilfelle at kinesiske statsborgere blir diskriminert av norske myndigheter, vil vi selvfølgelig reagere med de skritt vi finner nødvendig, sier han.

- Pinlig

Direktør Nils Butenschön ved Institutt for menneskerettigheter, Universitetet i Oslo, kommenterer saken slik:

- Dette er bare pinlig. Mens norske politiske myndigheter er dypt involvert i en menneskerettighetsdialog med Kina, viser vi vårt ansikt på denne måten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer