Må åpne alle bilag og regnskap for granskerne

Nytt vedtak i departementet gir granskere fra PWC lov å endevende SOS Rasismes arkiver.

SKAL SETTE OPP REGNSKAPET PÅ NYTT: Advokat Ingrid Bergum leder Fordelingsutvalget i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Som leder for granskingen av SOS Rasisme mener hun utfallet kan bli en politianmeldelse av organisasjonen. Foto: Marie von Krogh
SKAL SETTE OPP REGNSKAPET PÅ NYTT: Advokat Ingrid Bergum leder Fordelingsutvalget i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Som leder for granskingen av SOS Rasisme mener hun utfallet kan bli en politianmeldelse av organisasjonen. Foto: Marie von KroghVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et ledd i granskningen av rotete medlemstall og økonomien i SOS Rasisme er en gjennomgang av SOS Rasismes regnskap, bilag og pengebruk fra år 2008.

Nå er gjennomgangen snart fem måneder forsinket. De siste ukene har Barne- og likestillingsdepartementet behandlet en klage fra SOS Rasisme på tiltaket.

Nå foreligger svaret. Departementet gir full støtte til Fordelingsutvalget, støtteutbetaleren har iverksatt granskingen av organisasjonen.

PriceWaterHouseCoopers (PWC) fikk oppdraget allerede i sommer, men har ikke sluppet inn hos SOS Rasismes lokaler i Haugesund, der hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen og flere ansatte har det praktiske ansvaret for drift av organisasjonen.

Spleiselag PWC skal endevende regnskap og bilag på oppdrag fra Fordelingsutvalget i Barne- og likestillings- departementet, Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

HOVEKONTOR: Her ligger hovedkontoret til SOS Rasisme i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
HOVEKONTOR: Her ligger hovedkontoret til SOS Rasisme i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

SOS Rasisme har de siste årene fått over 40 millioner kroner i offentlige støtte. De tre instansene ser seg nødt til å svi av opp mot 500 000 kroner for å gå gjennom alle kvitteringer, bilag og reiseregninger for 2008 i organisasjonen.

Trakk 16 000 Som et ledd i granskningene har organisasjonen også måttet oppgi nye medlemstall for grunnlagsårene 2007 og 2008. I de nye tallene ble rundt 16 000 såkalte «familiemedlemmer», folk som er registrert i medlemsarkivet utifra sitt slektskap til SOS Rasismes vanlige medlemmer, trukket fra.

De nye tallene betyr at de trolig ikke var kvalifisert til vesentlige deler av støtten de har mottatt de siste årene. Dette kan koste SOS Rasisme millioner av kroner, dersom departementet ber om å få tilbake den utbetalte statsstøtten.

De nye tallene Dagbladet har fått utlevert viser nemlig at andelen «tellende medlemmer» i SOS Rasisme, som betyr antall personer under 26 år, over flere år har utgjort godt under halvparten av den totale medlemsmassen SOS Rasisme har innrapportert, inklusive familiemedlemmene.

Dette kan bryte med kriterier for støtte i regelverket, der en andel «tellende medlemmer» over 50 prosent belønnes med større midler.

Nye krav Fordelingsutvalget har videre krevd at SOS Rasisme oppgir nye medlemstall uten de omstridte «familiemedlemmene».

Må åpne alle bilag og regnskap for granskerne

SOS Rasisme har ikke besvart Dagbladets henvendelser om saken.

Må åpne alle bilag og regnskap for granskerne