- Må åpne døra på gløtt for Hamas

Mener tenketanken International Crisis Group.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dannelsen av en palestinsk samlingsregjering gir verdenssamfunnet anledning til å gjennomføre en sårt tiltrengt politisk kursendring overfor palestinerne, mener tenketanken International Crisis Group.

Ved å opprettholde boikotten av Hamas og de palestinske selvstyremyndighetene, slik USA truer med å gjøre, risikerer man å framprovosere mer strid mellom palestinske grupper og bidra til at konflikten med Israel blusser opp, slår ICG fast i en fersk rapport.

Rapporten har fått tittelen «Etter Mekka: Engasjer Hamas» og inneholder en detaljert analyse av avtalen om maktdeling som ble inngått mellom Hamas og Fatah i begynnelsen av februar.

Konklusjonen er at denne avtalen innebærer en mulighet som man ikke bør la gå fra seg.

- Ett år med press og sanksjoner har ikke fått Hamas til å gi etter, konstaterer senioranalytiker Mouin Rabbani i ICG.
Pragmatisk holdning
- Midtøstenkvartetten - USA, EU, Russland og FN - må innta en mer pragmatisk holdning, og dømme den nye regjeringen ut fra hva de faktisk gjør. Man må forsøke å påvirke regjeringens handlinger, ikke medlemmenes ideologi. Alternativene er enten illusoriske eller enda verre, konkluderer Rabbani.

ICG ber verdenssamfunnet spille ball med den nye palestinske regjeringen, og få dem til å holde fast ved målet om en tostatsløsning.

Medlemmene av kvartetten og Israel må heller ikke undergrave Mekka-avtalen eller forsøk fra andre aktører på å bidra positivt, anbefaler tenketanken.

- Dersom verdenssamfunnet mener alvor med sine uttalte mål, må de bidra til å stabilisere situasjonen på palestinsk side, få i stand en vidtrekkende våpenhvile mellom Israel og palestinerne, la en samlingsregjering få virke og presse på for å få i stand meningsfulle forhandlinger mellom Abbas og Israels statsminister Ehud Olmert, sier mener Robert Malley, som leder Midtøstenprogrammet i ICG.


Lite vellykket
Omverdenens forsøk på å kanalisere penger til palestinerne via president Mahmoud Abbas, har vært lite vellykket og har bare svekket mulighetene for kontroll og innsyn i pengebruken, heter det videre i rapporten.

Vestens snakk om demokrati er langt på vei latterliggjort i Midtøsten, ettersom man i manges øyne har straffet palestinerne for å gjennomføre et demokratisk valg fordi man mislikte utfallet, heter det videre.

MULIGHET: Avtalen om maktdeling som ble inngått mellom Hamas og Fatah i begynnelsen av februar inneholder en mulighet man ikke bør la gå fra seg, mener International Crisis Group. Foto; Reuters/Scanpix
MULIGHET: Avtalen om maktdeling som ble inngått mellom Hamas og Fatah i begynnelsen av februar inneholder en mulighet man ikke bør la gå fra seg, mener International Crisis Group. Foto; Reuters/Scanpix Vis mer

Også før valget i det palestinske områdene var ICG sterkt kritiske til Vestens politikk overfor Hamas.

- Vesten har seg selv å takke for at stadig flere palestinere slutter opp om dem, slo tenketanken fast for et drøyt år siden.

- Vestlige land har ikke utnyttet det faktum at Hamas søker internasjonal anerkjennelse, og burde ha forsøkt å influere politikken deres, slo Mouin Rabbani den gang fast.

Så lenge verken Israel eller omverdenen vil ha noe med Hamas å gjøre, kommer gruppen i alle fall ikke til å legge ned våpnene, advarte ICG.

(©NTB)