VIL BRUKE MER AV OLJEFORMUEN:  SVs Lars Egeland. Foto: Knut Åserud
VIL BRUKE MER AV OLJEFORMUEN: SVs Lars Egeland. Foto: Knut ÅserudVis mer

- Må åpne for mer oljepengebruk

Dersom det går mot en ny finanskrise, må finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) droppe planene om et stramt statsbudsjett, mener SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Dersom det går mot en ny finanskrise, må finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) droppe planene om et stramt statsbudsjett, mener SV.

- Vi kan ikke utelukke at det blir aktuelt med et ekspansivt budsjett for 2011, selv om det er for tidlig å slå dette fast, sier SVs finanspolitiske talsmann Lars Egeland til NTB.

- Noe av hensikten med å vende tilbake til 4-prosentregelen for oljepengebruk, var nettopp å spare økonomiske krefter til en ny finansiell krise. Hvis krisen kommer allerede nå, må vi revurdere beslutningen om et stramt statsbudsjett for neste år, men det ser jo ut til at det europeiske krisefondet tas godt imot av markedet, sier Egeland.

Direktør Knut E. Sunde i bransjepolitisk avdeling i Norsk Industri mener situasjonen vil bli langt mer alvorlig denne gang, om det kommer til en ny finanskrise. Permitteringer kan true en rekke av landets 300.000 industriarbeidsplasser.

- Verken banker, industri eller europeiske land er oppe og stå etter den siste krisen. Skulle vi få en ny finanskrise, kommer det nye kutt veldig fort, sier Sunde til NRK. (©NTB)