Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må avlive millioner av friske bier

I slutten av mai ble det påvist en smittsom biesyksom i åtte av birøkterens bikuber. Nå har han fått pålegg om å avlive to millioner bier. Det vil han ikke.

TOK PRØVER: Det er påvist en smittsom biesykdom i åtte av birøkter Kurt Birkelands 105 bikuber i Arendal. Birøkteren har nå fått pålegg om å avlive biene i 40 kuber, noe han mener er helt unødvendlig. Han har derfor klaget på vedtaket. Foto: Privat
TOK PRØVER: Det er påvist en smittsom biesykdom i åtte av birøkter Kurt Birkelands 105 bikuber i Arendal. Birøkteren har nå fått pålegg om å avlive biene i 40 kuber, noe han mener er helt unødvendlig. Han har derfor klaget på vedtaket. Foto: Privat Vis mer

I åtte av Kurt Birkelands 105 bikuber, ble det tidligere i sommer påvist DNA-et fra en bakterie som kan gjøre biene alvorlig syke. Mattilsynet har derfor vedtatt at Birkeland må avlive biene sine - også bier som tilhører bikuber der bakterien ikke ble funnet.

Fristen for å avlive biene i 40 bikuber går ut i dag. Hver bikube inneholder cirka 50 000 bier, som betyr at det totalt er 2 millioner bier som har fått dødsdommen.

Det var Agderposten som først omtalte saken.

- Mattilsynet vil at jeg skal avlive biene for å forebygge smitte. Men man forebygger ikke smitte ved å avlive friske bikuber, der det heller ikke er funnet smittestoff. Det opplever jeg som helt meningsløst - og frustrerende, sier Birkeland til Dagbladet.

BIRØKTER: Kurt Birkeland er bosatt i Arendal, og har vært birøkter der i ni år. Foto: Privat
BIRØKTER: Kurt Birkeland er bosatt i Arendal, og har vært birøkter der i ni år. Foto: Privat Vis mer

- Motstandsdyktig

Bakterien som ble funnet i Birkelands bier, heter «Melissococcus plutonius». Denne kan forårsake den smittsomme tarmsykdommen «Åpen yngelråte» hos bienes yngel.

Sykdommen kan forårsake alvorlige tap av yngel og bi-samfunn, ifølge Mattilsynet, som på nettsidene sine skriver at bakterien er motstandsdyktig og kan overleve i flere år på veggene i vokstavlene i bikubene.

Birkeland forteller Dagbladet at absolutt alle hans bikuber er blitt testet - men at DNA-et fra bakterien kun ble påvist i åtte bikuber.

- Jeg er etter all sannsynlighet eneste birøkter i verden som har 97 kuber igjen, som alle er testet negativt for denne sykdommen. Likevel krever Mattilsynet at 40 av dem avlives umiddelbart, sier han.

- Mulige smittebærere

I sitt vedtak om avliving påpeker Mattilsynet at friske bier uten tegn på klinisk sykdom kan være smittebærere.

«Vi mener at det er levedyktige bakterier som kan forårsake sjukdom som er blitt påvist. Avliving av biene og sanering av biholdene er derfor nødvendig for å hindre smittespredning og bekjempe sjukdommen», skriver Mattilsynet i vedtaket.

- En forutsetning for å utrydde sykdommen er at alle bier avlives og destrueres der smitten er påvist.

SMITTE I MIDTEN: - I kuben i midten på dette bildet ble det funnet DNA fra bakterien, men ikke fra noen av de øvrige som står ved siden av, sier birøkter Birkeland. Foto: Privat
SMITTE I MIDTEN: - I kuben i midten på dette bildet ble det funnet DNA fra bakterien, men ikke fra noen av de øvrige som står ved siden av, sier birøkter Birkeland. Foto: Privat Vis mer

Birkeland er ikke enig i at sykdommen er så smittsom, og viser til at flere av bikubene hans, der man ikke fant smitte, har stått tett inntil antatt smittede kuber i flere måneder.

- Det er påfallende at det er helt friske kuber side om side med de syke. Dersom sykdommen er så smittsom, burde man forvente mange flere smittede, sier han.

Birkeland sier at han har vært i dialog med eksperter på sykdommen, og sier at de mener at analysen som ble brukt for å undersøke smitte i bikubene hans, ikke kan skille mellom døde og levende bakterier.

- Mye tyder på at man her har funnet smittestoff fra døde bakterier, tror Birkeland.

FANGET: Carl Zink slapp utrolig nok unna med bare ett stikk etter dette potensielt farlige møtet med en trailerlast med honningbier i Oklahoma, USA. Video: Carl Zink/Garvin County Sheriffs Office Vis mer

- Dødskamp

I vedtaket om avliving, skriver Mattilsynet at dersom Birkeland ikke selv avliver biene, vil de effektuere vedtaket for hans regning.

«Vi vurderer også at avlivingsmetoden vi anbefaler for bifolk, avliving med bensindamp etter innestenging i kubene, er i samsvar med bestemmelsene i dyrevelferdsregelverket, skriver Mattilsynet.

Om denne metoden, sier Birkeland:

- Det er veldig utrivelig. Man heller litt bensin i kuben og lukker den. Så hører man dødskampen fra biene i et par minutter før det blir stille. Det er ikke noe man ønsker seg.

Birøkteren legger til at han ikke kommer til å avlive en eneste bie i dag. Han har klaget på vedtaket.

- Jeg mener at det å avlive friske bier er i strid med dyre- og velferdsloven, sier han.

- Vil begrense smitte

Gunn Kristin Osaland, seksjonsleder og veterinær i Mattilsynet, sier til Agderposten at vedtaket blir stående. Vedtaket er fattet med hjemmel i dyrehelseforskriften, sier hun.

- Av og til må vi avlive friske dyr for å begrense smitte til andre dyr, utdyper hun overfor Dagbladet, og legger til at Birkeland står fritt til å klage på vedtaket.

- Vi vil behandle den på vanlig måte, sier hun.

- Får flytte kuber

Osaland forteller videre at de allerede har gjort et vedtak for Birkeland.

- Vanligvis skal alle biene avlives når smitte påvises hos en birøkter. Birkeland har imidlertid fått tillatelse om å beholde 60 kuber, under visse vilkår. Han må flytte kubene langt unna, slik at de ikke står i risiko for å smitte andre bier.

Hun sier dette gjøres etter søknad fra Birkeland for å finne ut mer om smittsomheten til sykdommen

- Vi ønsker å vite mer om dette. Forhåpentligvis vil det å flytte dem kunne gi oss mer kunnskap om hvordan bakterien utvikler seg i en kube, og hvor lang tid det tar.

- De kubene som har stått på samme bigårdsplass som der det er påvist smittede, synes vi det er for stor risiko å flytte. Derfor har han fått pålegg om å avlive dem, sier seksjonsleder Osaland.

Hun legger til:

- Vi har stor forståelse for at Birkeland opplever dette som frustrerende. Det er en tragedie for ham og biene. Men dette er en svært uønsket sykdom som vi forsøker å utrydde fra norske bigårder. Og da er det av og til nødvendig å gjøre inngripende tiltak

Forskning i Finland

Alle biene i tre av de åtte kubene der DNA-et fra den smittsomme sykdommen ble påvist, er avlivet, ifølge Birkeland.

- De avlivet jeg nokså umiddelbart etter at jeg fikk svarene utfra et føre-var-prinsipp, sier birøkteren.

- Men alle disse kubene var sterke og friske og uten tegn på sykdom, legger han til.

De fem resterende kubene blir sendt til Finland, der de skal forskes på.

«Mattilsynet har gitt Norges Birøkterlag tillatelse til å flytte fem bikuber med nødvendig birøktutstyr til Finland. Flyttingen av utstyret til Finland tilsvarer sanering av utstyret», skriver Mattilsynet i et vedtak Dagbladet kjenner innholdet i.

- Biene blir kjørt til et avsidesliggende strøk i Finland for ikke å kunne spre smitten videre, skriver Norsk Birøkterlag på nettsidene sine

- En næringsbirøkter og en veterinær skal stelle dem uten behandling på noen måte for den smitten de har med seg. Birkelands bifolk står isolert, og alt utstyret som behøves er levert med fra Norge, skriver Birøkterlaget.

- Å flytte kubene til Finland er i min interesse. Der vil man se om biene virkelig blir syke, noe jeg tror de ikke vil bli forutsatt at de følges opp på en vanlig og forsvarlig måte, sier Birkeland til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!