Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må bare se på at Krim blir annektert

På dette bildet går ukrainske soldater forbi de nye makthaverne på Krim, og de må bare se på de Russland-lojale soldatene som har den faktiske kontrollen.

HAR KONTROLL: Ukrainske soldater kan ikke annet enn å se på de russiske soldatene som har tatt over flyplassen i Simferopol. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
HAR KONTROLL: Ukrainske soldater kan ikke annet enn å se på de russiske soldatene som har tatt over flyplassen i Simferopol. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SIMFEROPOL/SEVASTOPOL (Dagbladet): - Nei, vi snakker ikke med dem, sier en av dem til Dagbladet. De Russland-lojale soldatene snakker ikke i det hele tatt med pressen.

Men til Dagbladets sjåfør sier en av dem i Dagbladets påhør at de er russiske, og at de er der for å holde vakt.

Krim skjelver Krim skjelver i dag. Stemningen er spent og nervøs, men den faktiske annekteringen av Krim er gjennomført, støttet av russiske soldater og et slags borgervern som i går kontrollerte gatene i Simveropol.

Litt seinere kommer meldingen om at overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen godkjente bruk av militærmakt på ukrainsk territorium, etter en forespørsel fra Russlands president Vladimir Putin.

Provokasjon Vedtaket i den russiske statsdumaen er en enorm provokasjon overfor Ukrainas nye myndigheter, EU og USA. Hva vedtaket betyr, er ikke godt å si. Det kan bety at det bare er en godkjennelse av det som har skjedd på Krim. Men hvis vedtaket innebærer at soldater skal brukes til militære operasjoner andre steder i Ukraina, vil det være en dramatisk opptrapping av konflikten.

- De facto er Krim allerede nesten skilt fra Ukraina, sier Volodymyr Fesenko i den ukrainske tenketanken Penta til Reuters.

Han mener det allerede er klart at Krim vil bli et russisk protektorat, selv om det kan bli som en fortsatt av del av Ukraina.

Borgervern Men selv om det er klart at Krim blir et russisk protektorat, er mye veldig uklart. I regionhovedstaden Simferopol er store deler av sentrum avstengt av et slags borgervern, pyntet med et oransje og brunt bånd som vanligvis brukes i Russland for å feire 9. mai, dagen da Russland feirer seieren over Hitler-Tyskland. Båndet er det ypperste uttrykket for russisk patriotisme.

Men ingen av dem fra borgervernet vil snakke med vestlig presse. Det eneste som er klart, er at dette borgervernet plutselig dukket opp, stengte veien til det regionale parlamentet og regjeringsbygningene, og tok kontrollen over sentrum. Like plutselig som de uidentifiserbare soldatene som tok kontroll over Krims flyplasser på onsdag.

Begge deler skjedde plutselig, og må ha vært godt planlagt.

Munker Ved et sjekkpunkt på veien mellom Krims to store byer, Simferopol og Sevastapol, er det heller ikke som vanlig. Der er det dukket opp en veisperring prydet med russiske flagg. Ei gruppe munker i den russisk-ortodokse kirken gikk rundt med ikoner som de velsignet dette borgervernet med.

Idet Dagbladet begynner å snakke med en ung munk, blir han dratt bort av en eldre prest. Idet han vil gi bort telefonnummeret, slik at vi kan ringe seinere, blir han dratt enda hardere.

All flytrafikk over Krim var stengt på dagen i dag, men åpnet igjen ved 20.00-tida. Overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen ba også president Putin om å trekke tilbake Russlands USA-ambassadør, som en reaksjon på USAs president Barack Obamas advarsel til Russland om å bruke makt mot Ukraina.

IKONER: Ved et sjekkpunkt på veien mellom Krims to store byer, Simferopel og Sevastapol, er det satt opp en veisperring prydet med russiske flagg. Ei gruppe munker i den russisk-ortodokse kirken går rundt med ikoner som de velsigner borgervernet med.  Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
IKONER: Ved et sjekkpunkt på veien mellom Krims to store byer, Simferopel og Sevastapol, er det satt opp en veisperring prydet med russiske flagg. Ei gruppe munker i den russisk-ortodokse kirken går rundt med ikoner som de velsigner borgervernet med. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Sent fredag kveld ble det rapportert om bevegelser på russiske krigsskip utenfor den sonen som avtalen mellom Ukraina og Russland omfatter. Ukrainas fungerende president ga da ordre om å sette landets styrker i kampberedskap.

Samtidig truet landets statsminister med at en russisk militær intervensjon på Krim, vil lede til krig mellom de to landene. Han oppfordret skipene til å returnere til sine baser.

Det vil koste Obama har uttalt at det vil koste russerne hvis de bruker militær makt i Ukraina, og de diskuterer de samme sanksjonene som ble brukt i 2008 under konflikten i Georgia. Da sendte de militære fartøy til området, og truet med sanksjoner og utestenging fra G8. Nå snakker de om å utebli fra et G8-møte i Sotsji som skal holdes til sommeren.

Ukrainas tidligere statsminister og leder av Fedrelandspartiet, Julia Timosjenko, reiser til Moskva 3. mars for å ha samtaler om den spente situasjonen på Krim-halvøya, melder Itar-Tass.

Ifølge nyhetsbyrået skal det være Timosjenkos egen avgjørelse å reise til den russiske hovedstaden.

POPULÆRE: De russiske soldatene er populære blant mange i befolkningen på Krim. Flertallet av innbyggerne er etniske russere. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
POPULÆRE: De russiske soldatene er populære blant mange i befolkningen på Krim. Flertallet av innbyggerne er etniske russere. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling