Må beordres til Nokas-vaktholdet

Politiet sliter med å få frivillige til vakthold i Nokas-rettssaken og må trolig bruke tvang. Politiforeningene sier oppdraget er for dårlig betalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vaktholdet i rettssaken etter norgeshistoriens største ran kommer til å kreve 100 politifolk i tre måneder. Perioden deles på to, slik at det trengs til sammen 200 tjenestemenn for å dekke oppdraget.

Hittil er det på langt nær så mange som har meldt seg, og det kan bli nødvendig å tvangssende politifolk til Stavanger, skriver Aftenposten.

Kan tvangssende

Politimester Torodd Veiding i Asker og Bærum er en av dem som har problemer med å skaffe nok folk til vakttjenesten. Han synes det beste hadde vært om folk meldte seg frivillig.

– Det er den beste løsningen. Nytter ikke det, så blir det dessverre beordring med stor B. Hjemmelen finnes i Politiloven, sier Veiding til avisen. Også fra Oslo må det trolig tvangssendes folk.

Sigve Bolstad er leder i Oslo Politiforening. Han sier grunnen til at det er så få som har meldt seg er at de økonomiske vilkårene er for dårlige og at oppdraget varer for lenge. For den enkelte politimann vil oppholdet i Stavanger bli på halvannen måned. Haugland advarer mot å bruke tvang.

Går glipp av tillegg

– Sikkerhetsopplegget krever motiverte politifolk. Mange får problemer når de beordres til tjeneste langt fra hjemstedet – og det på kort varsel, mener Bolstad. Han legger til at mange av dem som blir sendt til denne tjenesten vil gå glipp av inntekter fordi de mister faste vakttillegg. I og med at rettssaken og vaktholdet rundt den stort sett foregår på dagtid, blir det færre vakttillegg de månedene.

Konstituert politimester i Rogaland, Arne Hammersmark, sier til Aftenposten at det foreløpig ikke er aktuelt å reforhandle avtalen de har med Politiets Fellesforbund. (ANB)