Må betale 17,6 mill. til eks-direktør

Vestfold tingrett slår fast at Herbjørn Hansson ikke kan endre en pensjonsavtale på 17,6 millioner kroner som ble inngått.

Nederlag: Rederisjef Herbjørn Hanssons anførsler ble avvist i retten. Foto: Iván Kverme/Finansavisen
Nederlag: Rederisjef Herbjørn Hanssons anførsler ble avvist i retten. Foto: Iván Kverme/FinansavisenVis mer

(Finansavisen.no): Nordic American Tankers (NAT) mangeårige finansdirektør Turid Moe Sørensen sluttet i jobben i 2017. I etterkant har hun gått til sak mot den tidligere arbeidsgiveren med krav om at det stilles en garanti for hennes opptjente pensjonsrettigheter på totalt 17,6 millioner kroner.

Denne garantien har rederisjefen Herbjørn Hansson og styret i rederiet nektet å stille, da man mener Moe Sørensen opptrådte illojalt fordi hun ifjor deltok i etableringen av konkurrenten Færder Tankers, skriver Finansavisen.

Nå har hun fått medhold i en fersk dom i Vestfold tingrett.

Må punge ut

Retten konkluderer med at påkravsgarantien på 17,6 millioner kroner skal stilles innen to uker etter dommen er rettskraftig. Dersom dette ikke blir gjort, har Moe Sørensen rett til å ta utlegg i NATs formuesgoder. Hun er også frikjent for anklagene om illojalitet.

NAT er på toppen av dette dømt til å betale saksomkostningene på 571.090 kroner.

- Moe Sørensen er fornøyd med resultatet og med å få konstatert at hun ikke har opptrådt illojalt. Nå håper hun at partene kan legge dette bak seg og bli ferdige med saken, sier Moe Sørensens advokat, Norman Hansen Meyer i Advokatfirmaet Selmer, ifølge avisen.

- Liker ikke å bli lurt

Den omstridte pensjonsavtalen ble inngått i 2010. Pensjonen skal i henhold til avtalen utbetales månedlig fra Sørensen fyller 67 år, i 2027, skriver avisen.

NATs argumentasjon om at etableringen av Færder Tankers førte til et betydelig omdømmetap for rederiet, er blitt blankt avvist.

Herbjørn Hansson skriver i en epost til Finansavisen at «pensjonen utbetales til Moe Sørensen fra og med cirka 2028. Det har aldri vært uenighet om pensjonen og dens utbetaling».

«Spørsmålet om bankgaranti har en del skattemessige sider som dommen ikke behandler. Hvorvidt dette er kjent for motparten, vet vi ikke. I forkant av rettsaken i mars 2019 tilbød vi forlik som ville vært i begge parters interesse. Saken ville da vært ute av verden. Bakgrunnen for saken har blant annet å gjøre med det forhold at hun forsøkte å danne et konkurrerende rederi bak vår rygg. Det kan se ut som man har gjort opp regning uten vert. Det er en prinsipielt meget viktig sak. Vi liker ikke å bli lurt»

Andre økonominyheter:
Hermanrud: De aksjene går ekstremt sterkt om dagen
Nå satser Røkke på hoteller i distriktene