Må betale 290 000 kroner

Dom fra Borgarting lagmannsrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mullah Krekar kan utvises fra Norge, ifølge dommen fra Borgarting lagmannsrett som kom i dag. I tillegg er Krekar dømt til å betale staten 290 000 kroner, skriver VG Nett.

Pengene skal dekke saksomkostningene til Arbeids- og inkluderingsdepartementets etter at Krekar brakte saken inn for lagmannsretten.

I vedtaket står det at lagmannsretten i likhet med tingretten kom frem til at utlendingsnemndas vedtak om utvisning er gyldig. Krekar kan bli utvist av hensyn til rikets sikkerhet. Utvisningsvedtaket var også begrunnet i alvorlige og gjentatte brudd på utlendingsloven.

Fare for Norge

Det var tidligere kommunalminister Erna Solberg som ga ordre om å utvise Krekar fra Norge fordi hun mente han truet rikets sikkerhet. Dette var etter at Økokrim i 2002 hadde etterforsket saken og henlagt den i 2004.

Nå skal det være hemmelig informasjon fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som ligger til grunn for vedtaket om utvisning.

Under ankesaken kunne ikke Erna Solberg fortelle hvilke argumenter hun la vekt på da Krekar ble utvist.

Da PST-sjef Jørgen Holme vitnet i lagmannsretten, sa han at han fortsatt mener at Krekar truer Norges sikkerhet.

UTVISNINGSVEDTAK GYLDIG: Borgarting lagmannsrett slo i dag fast at utvisningsvedtaket til utlendingsnemnda. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
UTVISNINGSVEDTAK GYLDIG: Borgarting lagmannsrett slo i dag fast at utvisningsvedtaket til utlendingsnemnda. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

Hjemsendelse lite trolig

Selv om lagmannsretten i dommen i dag gjør utvisningsvedtaket gyldig, er det foreløpig lite trolig at Krekar blir sendt ut av Norge med det første.

I dommen står det:

«Det er på det rene at vedtaket på det nåværende tidspunkt ikke vil bli effektuert, idet forholdene i Irak anses av en slik karakter at han av hensyn til Norges folkerettslige forpliktelser ikke kan returneres dit».

Krekar kommer altså sannsynligvis til å oppholde seg i Norge inntil forholdene i Irak blir stabile og inntil man får bekreftet at Krekar ikke blir dømt til dødsstraff i hjemlandet.

Mullah Krekar ville ikke kommentere dommen da Dagbladet.no snakket med han i dag.