Må betale 4 mill. i avgifter til Asker kommune

Asker kommune krever 4 millioner kroner av Unni Carine Lorentzen (77) for at tre av barna skal få bygge hus på tomta hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 50 år har Unni Carine Lorentzen (77) og Øyvind Lorentzen (79) drømt om å ha sine barn som naboer på Nesøya i Asker. Men på grunn av flyplassen på Fornebu har planene måtte vente. Den ti mål store tomta lå i innflygingsleia og kunne derfor ikke bygges ut etter pålegg fra Miljøverndepartementet. Derfor var gleden stor da flyplassen ble lagt ned og forbudet opphevet.

Over 20 år etter at de fire døtrene ble gift, skulle tre av dem endelig få bygge vegg i vegg med mor og far. Men Asker kommune sørget for at gleden ble kortvarig.

Vei og barnehage

- Først ble vi pålagt å knytte oss til det kommunale vann-, og avløpsnettet, til tross for at vi fra før av hadde ypperlig vann fra egen borebrønn, sier Unni Carine.

Familien måtte ut med om lag en million kroner for å legge opp vann og kloakk til de tre tomtene. En fjerde tomt ble skilt ut - i håp om at den kunne selges - for å finansiere dette. I mellomtida tok de opp lån.

Men da det endelig så ut til at de kunne gå i gang med byggingen, kom det et nytt kommunalt pålegg.

- Kommunen krever nå bankgaranti på opptil en million kroner for hver av de tre tomtene barna skal bygge på. Pengene skal kommunen bruke til å bygge gang- og sykkelvei samt en barnehage, sier Unni Carine.

Til sammen 46,5 millioner kroner skal kommunen hente inn på ubebygde tomter i området.

Ekteparet må også avstå arealer til den planlagte sykkelveien. Den går over den fjerde tomta, som skulle finansiere vann- og avløpstilknytningen.

Overbelastet

- Nå har vi i tillegg fått beskjed om at vann- og avløpsnettet på Nesøya er overbelastet. Derfor får vi ikke bygge noe som helst før det blir utbedret. Denne regninga må vi også være med å betale, sier Unni Carine fortvilet.

Kommunen har beregnet dette til å koste 5 millioner kroner, som skal fordeles på nybyggerne i området. Det betyr nye hundre tusener i utgifter på familien, selv om de allerede har betalt en million kroner for tilknytningen. Alt før et eneste spadetak er gjort.

- Jeg er så fortvilet. Min mann har hatt slag og makter ikke så mye mer. Det er vanskelig for oss å bo her alene. Vi ønsket å gi dem tomtene som en gave. Vår drøm var å ha barna i nærheten for å få støtte og hjelp. Nå har ingen av dem råd til å bygge, sier hun.

Unni Carine har lite godt å si om behandlingen de har fått av kommunen.

- Jeg er sikker på at kommunen tror alle på Nesøya er millionærer, og at de derfor kan flå oss. Det er rett og slett tjuveri, sier hun.

- Nå er vi helt maktesløse. Jeg vet rett og slett ikke hva vi kan gjøre.

- FLÅR OSS: Unni Carine Lorentzen, her med hunden Fox, liker ikke kommunens avgiftspolitikk. - Jeg er sikker på at de tror alle her er millionærer, og at de derfor kan flå oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer