Må betale 450 000 for ekteskap

Turkmenistans president Saparmurad Niyazov har bestemt at utlendinger som skal gifte seg med en turkmener må betale 50 000 dollar - over 450 000 norske kroner - til staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den autoritære president Niyazov hevder at pengene skal settes inn på en konto i Turkmenistans statlige forsikringsselskap. Beløpet skal være en økonomisk sikkerhet for eventuelle barn fra ekteskap mellom turkmenere og utlendinger, dersom foreldrene blir skilt, skriver nyhetsbyrået AP.

I tillegg til å måtte betale 50 000 dollar, må også giftelystne utlendinger eie leilighet i Turkmenistan, samt ha bodd i landet i over ett år.

Talsmenn for turkmenske myndigheter har ved flere tidligere anledninger referert til saker hvor turkmenere har blitt forlatt av sine utenlandske ektefeller. I flere tilfeller har de blitt overlatt til en kummerlig tilværelse uten penger til å ta vare på sine barn.

Den tidligere sovjetrepublikken Turkmenistan i Sentral-Asia sliter med store sosiale og økonomiske problemer. President Saparmurad Niyazov styrer landet med sterk hånd, og skal ikke ha særlig til overs for tette bånd mellom turkmenere og utlendinger.

Ifølge AP er det ingen tilgjengelig statistikk på ekteskap mellom turkmenere og utlendinger.

AUTORITÆR: Turkmenistans president Saparmurad Niyazov.