Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må betale 500 millioner mer til EU

EU vil ha rundt en halv milliard kroner ekstra i året fra Norge når Bulgaria og Romania etter planen blir medlem fra nyttår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kontingenten Norge betaler EU på grunn av EØS-avtalen blir skrudd opp fra nyttår. Norske myndigheter vil snart bli møtt med krav om å punge ut med minst en halv milliard norske kroner ekstra på grunn av de to nye medlemslandene, skriver Aftenposten.

Det er grunn til å tro at kravet vil bli en økning på en tredjedel av dagens kontingent på nærmere 1,7 milliarder norske kroner, altså et krav på rundt 70 millioner euro ekstra.

Det er prisen for at nordmenn og norske bedrifter skal få selge varer og tjenester i det nye utvidede indre EU-markedet på samme vilkår som EU-bedrifter.

Sjef for EU-kommisjonens kontor i Oslo, Percy Westerlund, vil ikke bekrefte at Bulgaria og Romania med sikkerhet blir EU-medlemmer fra 1. januar 2007, men viser til at det er en utbredt oppfatning.

– Hadde rike Sveits blitt nytt EU-medlem, ville det knapt blitt snakk om noe ekstra bidrag for Norge og de andre EØS-landene.

Bulgaria og Romania er imidlertid vesentlig fattigere enn gjennomsnittet for de ti som kom med for to år siden. Det vil påvirke de beregninger som nå gjøres i Brussel, sier Westerlund.

(ANB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling