Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må betale bot for å ha gått i bukse

Risikerte opprinnelig 40 piskeslag. Nå risikerer den sudanske journalisten istedet en måned i fengsel fordi hun nekter å betale bot.

DØMT: Kvinneforkjemperen Lubna al-Hussein ble i dag dømt til å betale 200 dollar i bot for å ha gått i bukse. Av prinsipp velger hun heller en måneds fengsel. Foto: AFP PHOTO/ASHRAF SHAZLY/Scanpix
DØMT: Kvinneforkjemperen Lubna al-Hussein ble i dag dømt til å betale 200 dollar i bot for å ha gått i bukse. Av prinsipp velger hun heller en måneds fengsel. Foto: AFP PHOTO/ASHRAF SHAZLY/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble den kvinnelige journalisten Lubna al-Hussein (34) dømt til å betale 200 dollar i bot. Hun ble i Sudansk rett dømt for å ha gått «uanstendig» antrukket. Hun hadde på seg et par bukser.

Straffen for dette er i Sudan 40 piskeslag og en bot på 100 dollar(ca. 600 kroner).

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) skriver at dommeren bestemte at hun måtte betale 200 dollar (ca. 1200 kroner), men slapp de 40 piskeslagene. Hennes advokat, Nabil Adib, forteller til CNN at hun ikke har planer om å betale boten - noe som betyr at al-Hussein risikerer å sitte en måned i fengsel.

- Jeg kommer ikke til å betale en penny, sier hun.

Hun ble arrestert på en restaurant i juli fordi hun hadde på seg bukser som ble ansett som for trange, og en bluse som var for gjennomsiktig. Hun ble arrestert sammen med 12 andre kvinner. Ti av dem har allerede fått sin straff i form av piskeslag.

al-Hussein og to andre bestemte seg istedet for å sitte i fengsel.

- Jeg vil ikke betale. Det er en prinsippsak. Jeg vil heller være en måned i fengsel. Det er en sjanse for å utforske forholdene i fengslene, sier hun.

Sa opp jobben
Den kvinnelige journalisten jobbet for FNs mediaavdeling i Sudan. Men for å ikke få immuniteten fra organisasjonen, sa hun opp stillingen for å få loven bort. Hun mener den er i strid med landets grunnlov.

Saken har laget internasjonale overskrifter over hele verden, og al-Hussein har brukt oppmerksomheten for å kaste lys på Sudans strenge lover basert på konservativ tolkning av Islam.

Menneskerettsorganisasjoner har fordømt saken, og mener den bryter med grunnloven fra 2005 - som ble tegnet opp etter to tiår med krig mellom det muslimske nord og det kristne sør.

- Undertrykkende
34-åringen mener loven er nedtrykkende mot kvinner. Hun mener den også strider med koranen og islam.

- Jeg er muslim. Jeg forstår islamsk lov. Men hvor i koranen står det at kvinner ikke kan ha på seg bukse? spør hun i et itervju med AP.

Tidligere i dag ble kvinner som demonstrerte til støtte for Lubna Hussein, møtt med batonger utenfor rettssalen i den sudanske hovedstaden Khartoum, skriver NTB. Noen av de 150 aktivistene stilte i bukser under demonstrasjonen, og rundt 40 ble pågrepet av politiet.

Menn iført tradisjonell islamsk klesdrakt ropte religiøse slagord mot kvinneaktivistene og kalte dem prostituerte. Islamistene tok til orde for at Hussein skulle straffes hardt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling