Må betale for å vitne

Ranveig Jarlsbo (74) fikk 1950 kroner fra forsikringsselskapet etter å ha blitt ranet i Spania. Nå må hun og ektemann Rolf (74) bruke 20 000 kroner på å vitne i rettssaken mot raneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møter de ikke i rettssaken mot mannen, som starter 14. juli, truer spanske myndigheter med en bot på opp til 10 000 euro, over 80 000 norske kroner.

Ekteparet Ranveig og Rolf Jarlsbo var på ferie i Cadiz i Spania i mai fjor. En ettermiddag ute i gata merket Ranveig plutselig at noen rykket i veska hennes.

-  Jeg hadde surret den rundt armen. Men mannen bak meg røska til og klarte å dra den fra meg, sier Ranveig.

Risikerer stor bot

For å få dekket tapet av forsikringsselskapet måtte paret anmelde tyveriet. De hadde ikke regnet med at saken ville bli oppklart - langt mindre at de ville bli kalt inn som vitner.

Domstolen i Cadiz skriver at dersom de to ikke møter, kan de få en bot fra 200 til 5000 euro hver. Det kan bety over 80 000 kroner, i verste fall.

De to vil ikke reise.

-  Vi har lite å bidra med. Jeg var den eneste som så mannen, og tviler på jeg ville kjent ham igjen over ett år etterpå, sier Rolf.

Advarer andre

Dessuten vil det koste det uheldige ekteparet dyrt å ta turen til Cadiz nå. Flybillettene begynner på 6600 kroner, kan de ikke tilpasse seg flyselskapene vil det koste over 17 000 kroner. I tillegg kommer reise og overnatting.

Etter Schengenavtalen, er det i Spania ekteparet må kreve kostnadene dekket.

-  Slik jeg kjenner det spanske rettssystemet er det liten mulighet for å få dekket disse utgiftene, sier Bente Gundersen ved den norske ambassaden i Spania.

Trolig kan de to la være å møte opp. Det er ikke vitneplikt over landegrensene, og nordmenn kan ikke straffes dersom de ikke stiller som vitner i utlandet, opplyser Justisdepartementet. Men dersom de reiser tilbake til Spania, kan myndighetene kalle dem inn på nytt eller straffe dem etter landets lover.

-  Det er svært ubehagelig å ha dette hengende over seg, sier Rolf. De ville neppe anmeldt saken hadde de visst hva som kom til å skje. Nå har de sendt faks til retten i Spania og bedt om å få slippe å møte.

<B>FORTVILET:</B> Ranveig og Rolf Jarlsbo har hatt problemer med å navigere i det spanske rettssystemet. Norsk byråkrati har vært til liten hjelp.