Hardt ut mot Zelenskyj:

- Må betale for feilene sine

Kyiv-ordfører Vitalij Klitsjko går hardt ut mot sjefen sin i et intervju med sveitsiske 20 Minuten.

UT MOT ZELENSKYJ: Kyiv-ordfører Vitalij Klitsjko (t.h.) har lenge vært i klinsj med president Volodymyr Zelenskyj. I et ferskt intervju går han hardt ut mot presidentens håndtering av krigen. Til venstre er bokserordførerens bror, Vladimir Klitsjko. Foto: Sergej Supinskij / AFP
UT MOT ZELENSKYJ: Kyiv-ordfører Vitalij Klitsjko (t.h.) har lenge vært i klinsj med president Volodymyr Zelenskyj. I et ferskt intervju går han hardt ut mot presidentens håndtering av krigen. Til venstre er bokserordførerens bror, Vladimir Klitsjko. Foto: Sergej Supinskij / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Zelenskyj betaler for feilene sine, sier Kyiv-borgermester og tidligere verdensmester i tungvektsboksing, Vitalij Klitsjko, til 20 Minuten.

I to ferske intervjuer med den sveitsiske avisa og tyske Der Spiegel går Klitsjko hardt ut mot president Volodymyr Zelenskyjs håndtering av krigen i Ukraina.

Zelenskyjs popularitet har gått ned siden krigens start, ifølge The Telegraph. Like fullt er fremdeles over 60 prosent av ukrainerne positive til presidenten.

Synlige splittelser

Nærmere to år inn i Russlands angrepskrig mot Ukraina har politiske splittelser blitt mer og mer synlige i Kyiv.

Forsvarssjef Valerij Zaluzjnyj uttalte nylig at krigføringen står fast for Ukrainas del. Dette møtte krass motbør fra president Zelenskyj, som advarte både ham og andre generaler mot å involvere seg i politiske spørsmål.

Overfor 20 Minuten tar Klitsjko ham i forsvar, og kaller Zelenskyjs kritikk mot ham urettferdig.

- Han fortalte sannheten. Av og til vil ikke folk høre sannheten, sier Klitsjko.

Bruken av lokkeduer er utbredt på begge sider i krigen mellom Ukraina og Russland. Reporter: Edward Stenlund. Video: Telegram / @Dnepro_Rub Vis mer

Får gjennomgå

I intervjuet får Zelenskyj spesielt gjennomgå for å ha avfeid advarsler om at invasjonen kom til å skje, bare dager før den gjorde det.

- Vi er mange som stiller spørsmål om hvorfor vi ikke var bedre forberedt på denne krigen. Hvorfor Zelenskyj nektet for at det kom til å skje, helt til det gjorde det. Og hvordan det var mulig for russerne å nå Kyiv så fort, sier Klitsjko til 20 Minuten.

Han hevder mye av informasjonen som ble gitt, ikke gjenspeilte virkeligheten.

- Presidenten har en viktig funksjon nå, og vi må støtte ham til slutten av krigen. Men når krigen tar slutt må alle politikere betale for både suksess og nederlag, sier Klitsjko.

- Uklokt

Den tidligere bokselegenden blir av avisa spurt om han selv har ambisjoner om å ta over som president i Ukraina.

- Det ville ikke vært klokt for meg å snakke om mine politiske ambisjoner nå, sier han til 20 Minuten, og utdyper:

- Vi kjemper for landets frihet og uavhengighet. Samtidig er det skyttergravskrig mellom våre egne politikere, mens landet vårt står i fare for å slutte å eksistere. Det blir for dumt, sier han til 20 Minuten.

Anstrengt forhold

Klitsjko har hele veien har hatt et anstrengt forhold til presidenten. Imidlertid har de to forsøkt å legge forskjellene til side under krigen.

SAMMENLIGNES MED BAKHMUT: Russland betaler blodpris i forsøk på å ta byen Avdijivka. Video: Telegram / X. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

I juni i fjor blusset konflikten nok en gang opp, i takt med russiske angrep mot sivile mål i Kyiv. Ordfører Klitsjko la den gang ansvaret på myndighetspersoner i Kyivs fylkesadministrasjon, som han påpekte var utpekt av Zelenskyj selv.

Omtrent samtidig spekulerte ukrainske medier på om Zelenskyjs administrasjon vurderte å forsøke å avsette Klitsjko.