Må betale for moroa

Dette er svensken som skal tyne oss for milliardbeløp for en markedsadgang til EU som Norge allerede har.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): EUs sjefforhandler i EØS-forhandlinger Percy Westerlund mener Norge har sluppet meget billig unna til nå og sier klart fra at EU nå ikke kan være like «sjenerøse» som da EØS-avtalen ble til.

Norge og EU står derfor milevis fra hverandre i dagens forhandlingsrunde om utvidelse av EØS-avtalen til ti nye EU-land.

I dette intervjuet med Dagbladet begrunner EUs sjefforhandler, Percy Westerlund, hvorfor han krever at Norge må bidra like mye som EU-landene til det indre markedet.

- Må betale

- Det er ingen grunn til at EFTA-landene skal bidra mindre enn EUs medlemsland til økonomisk og sosial utjevning. Bidragene er en forutsetning for at det indre markedet skal fungere. Uten denne støtten vil ikke fattige medlemsland kunne utsettes for fri konkurranse, sier Westerlund.

Pengene skal gå til alt fra veiutbygging til utdanning og heving av levestandardene i EUs nye medlemsland.

- Det handler om å gjødsle markedet. Jeg tror vi kommer til å se en spektakulær dynamikk i hele Europa takket være EUs utvidelsen, sier den erfarne svenske toppdiplomaten fra 14. etasje i EUs utenriksdirektorat.

Percy Westerlund knuser Jan Petersens og de norske forhandlernes strategi om å overbevise EU om at Norge må slippe langt billigere unna fordi vi ikke er medlemmer.

Privilegert

- Presset på EUs budsjetter er i dag svært stort, sier svensken.

Westerlund mener at Norge og Island har fått en mer privilegert stilling enn EU-landene fordi vi slipper å utsette jordbruk og fiske for fri konkurranse.

Men selv om Norge skulle innfri kravet på 3,7 milliarder kroner årlig, vil det ikke gi Norge økt markedsadgang for fisk.

Kakemons

- Man kan inte både äta kakan och ha den kvar, sier Westerlund.

- Om Norge ønsker å forbedre markedstilgangen for fisk, er den andre siden av medaljen fri kapitalbevegelse. Da må det åpnes for utenlandske investeringer i fiskerinæringen.

Forstår du at Norge mener at prisen er for høy fordi vi ikke får noen innflytelse over pengene?

- Det er et valg Norge har gjort. Men husk at EU allerede har gått langt i å komme Norge i møte ved at vi har denne kompliserte konstruksjonen med EØS på siden av EU.

INGEN KJÆRE MOR FRA SÖTA BROR: Svenske Percy Westerlund (57) er en av direktørene i EU-kommisjonen. Nå krever han at Norge betaler mer for EØS-avtalen.