Må betale for utro tjener

Orkla Enskilda Securities må betale to kunder nesten 8 millioner kroner etter at en Orkla-mekler forledet dem i aksjemarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Tingrett dømte i dag Orkla Enskilda Securities til å betale to private investorer nesten 8 millioner kroner etter at en av Orklas meklere lurte dem til å investere i gråmarkedet med falsk informasjon.

Mekleren skal ha hatt fullmakt fra den ene saksøkeren til å investere i gråmarkedet uten å konsultere kunden først. Den andre saksøkeren skal ha gitt mekleren fullmakt til å investere etter å ha informert ham på forhånd.

Mekleren skal så ha brukt disse fullmaktene til å investere i bekjentes unoterte aksjer, men til en pris som ikke stemte med den relle verdien på aksjene.

Han skal blant annet ha solgt 67 000 aksjer i et selskap som ifølge ham selv var verdsatt til 30 millioner kroner, mens det på samme tid ble foretatt en emisjon som verdsatte selskapet til 9 millioner. Aksjene kunden da hadde handlet viste seg å være uomsettelige til den prisen han hadde blitt lurt til å betale.

Orkla Enskilda ble dømt til å betale de to kundene henholdsvis 7 066 361 kroner og 770 962 kroner, med renter påløpende fra 1999 på toppen. Retten fant at Orkla Enskilda var erstatningspliktige fordi de hadde arbeidsgiveransvaret for mekleren.