Alex Jones

Må betale gigantsum

Den kjente konspirasjonsteoretikeren Alex Jones må punge ut 45,2 millioner dollar i erstatning til foreldrene til et barn som ble drept under skoleskytingen i Sandy Hook i 2012.

FORHØR: Alex Jones fikk seg en overraskelse da han ble kryssforhørt i retten onsdag 3. august. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Én jury i Austin i Texas besluttet fredag at den særdeles omstridte konspirasjonsteoretikeren Alex Jones, må punge ut en gigantisk erstatningssum på 45,2 millioner dollar (om lag 450 millioner kroner). Det skjer dagen etter at de besluttet at Jones også må betale 4 millioner dollar (Snaut 40 millioner kroner), som kompensasjon.

Det melder en rekke amerikanske medier, blant annet New York Times.

Dødeligste

Erstatningen skal gå til Neil Heslin og Scarlett Lewis. Deres seks år gamle sønn, Jesse Lewis var blant de 20 barna og seks lærerne, som ble drept i den dødeligste skoleskytingen i amerikansk historie i Newtown i Connecticut i desember 2012. Jones har tidligere hevdet at skolemassakren var iscenesatt av skuespillere, og at den ble organisert av amerikanske myndigheter i et forsøk på å stramme inn amerikanske våpenlover, skriver AP.

Heslin og Lewis krevde opprinnelig hele 150 millioner dollar (snaut 1,5 milliardre kroner) i erstatning fra Jones. I retten har foreldrene fortalt hvordan de i årevis har blitt trakassert og truet av fanatiske tilhengere av Jones og hans konspirasjonsteori. Foreldrene hevder at de har opplevd overfall og at det hat blitt skutt mot huset og bilen deres.

Tidligere denne uka vitnet Jones i saken. Han hevdet da at en hver erstatning over to millioner dollar ville knekke selskapet hans, Free Speech Systems, som eier den omstridte nettsiden Infowars hvor Jones fremmer sine synspunkter. Under den første uka av rettssaken søkte også Jones om konkursbeskyttelse.

Advokatene til familien, som saksøkte Jones, ba på forhånd juryen om å ilegge ham en så stor sum i erstatning at det ville bety slutten for Infowars.

Neste måned er det planlagt ytterligere to rettssaker mot Jones fra andre foreldre til barn som ble drept i skolemassakren.

I SORG: Side om side med ektemannen holdt Francine Wheeler en rørende tale om tapet av sønnen Ben (6), som ble skutt og drept i Sandy Hook-tragedien, og oppfordret amerikanere til å ta del i debatten om våpenkontroll. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Send den beskjeden

- Du har muligheten til å hindre at denne mannen noensinne gjør dette igjen. Send den beskjeden til dem som ønsker å gjøre det samme. Ytringer er frie. Løgner betaler du for, sier familiens advokat, Wesley Ball, ifølge AP.

Ifølge en av familiens ekspertvitner, økonomen Bernard Pettingill, har Jones verdier for over 270 millioner dollar (snaut 2,7 milliarder kroner).

Selv har Jones beskrevet søksmålet som et angrep på ytringfriheten hans. Samtidig har han innrømmet i rettssalen at skoleskytingen var «100 prosent ekte», og at han tok feil da han løy om det.

Jones var ikke selv til stede i retten da juryen kom med sin beslutning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer