Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må betale letingen selv

Staten vil ikke betale regninga for pårørende som leter etter sine døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Helseminister Ansgar Gabrielsen (H) vil ikke dekke utgiftene for pårørende som er dratt til de flodbølgerammede landene for å lete etter sine kjære.

- Vil vil ikke dekke utgiftene til pårørende som i ettertid er reist ned for å se, sier Gabrielsen på spørsmål fra Dagbladet.no på en pressekonferansen i dag.

Staten dekker heller ikke utgifter som pårørende har hatt ved å reise til blant annet Gardermoen for å møte skadde familiemedlemmer.

Grensetilfeller

- Rundt 250 nordmenn dør i utlandet hvert år. Hvis noen omkommer på ferie i Spania, vil utgiftene normalt ikke dekkes av andre, sier Gabrielsen.


- Hva med kravene som de pårørende som allerede var i landene da flodbølgen rammet stilte om dekning av utgifter til blant annet tolk og transport for å lete etter sine kjære?

- Vi er klar over at det er grensetilfeller, og det har dukket opp ting vi må se på og tilpasse. Men kostnadene er en del av deres egen avgjørelse.

Raushet

Myndighetene har bestemt at de vil dekke transportkostnader tilknyttet hjemreisen til de pårørende, skadde og omkomne som befant seg i landene.

- Vi ville ikke etablere flere særordninger enn det som er rimelig. Mange mister sine nærmeste hver eneste dag i Norge. Men dette er en spesiell situasjon, og vi legger noen av de vanlige prinsippene til side.

- Vi vil ikke gå på enkeltpersoner for å få dekket utgiftene.

Staten vil også dekke reisekostander i Norge for de nærmeste pårørende i forbindelse med mottak av omkomne.

- Dette er en raushet som aldri har vært vist før. Jeg tror ikke vi framstår som urimelige, svarer Gabrielsen på Dagbladet.nos spørsmål.

De totale kostandene staten betaler i forbindelse med transport av pårørende, mottak på Gardermoen, frakt av norsk ekspertise til Asia og liknende beløper seg til litt under 100 millioner kroner.Les departementets pressemelding.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media