Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må betale matpakkemoms

Fylkesskattesjefen i Oppland krever at Gøril Wiker betaler moms på matpakkene hun serverer gjestene på Jotunheimen Fjellstue.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Fylkes-skattekontoret har sendt et momskrav på 390000 kroner og relaterer beløpet til alle gjestenes matpakker de siste tre åra. Likningsmyndighetene mener pakkene har en verdi på 150 kroner per pakke.

- Tull, sier eierne av fjellstua til lokalavisa Gudbrandsdølen Dagningen (GD).

Jotunheimen Fjellstue eies og drives av søstrene Gøril og Åse Wiker og deres ektefeller Petter Gudmundseth og Arne Magnus.

- Vanvittig krav

Gøril Wiker, som har vært TV-kokk på NRK og nå er informasjonsdirektør hos flyselskapet Widerøe, mener som de andre eierne at kravet er helt vanvittig og meningsløst.

- For det første er det bare fotturistene som smører pakker, ikke bilturistene. De som tar imot dette tilbudet smører to til tre brødskiver med ost eller skinke på. Dette koster ikke 150 kroner.

Vi har valgt ikke å sette noen pris på matpakkene, men har ment at det var et realt tilbud til gjestene som en del av frokosten, forklarer Gøril Wiker.

Momskravet kom etter at en inspektør fra fylkesskattekontoret gjennomførte en firedagers kontroll på fjellstua i fjor. Inspektøren la merke til at gjestene fikk smøre seg matpakker og at prisen for dette var inkludert i prisen for overnatting og frokost.

Fylkesskattekontoret mener at matpakkene har en momsverdi som for full lunsj, altså 150 kroner. På bensinstasjoner kan liknende pakker kjøpes for 30 kroner. Skattemyndighetene har lagt til grunn for sitt krav at alle gjestene smører matpakker.

Saksøkt staten

Eierne av fjellstua har derfor engasjert advokat som nå har saksøkt staten ved Finansdepartementet etter at skattefogden har sikret seg tvangspant i fjellstua. En rettssak venter på beramming ved Sør-Gudbrandsdal tingrett. Fylkesskattesjef i Oppland, Bjørn Forseth, sier til GD at det handler om å få avklart det prinsipielle spørsmålet om regelverket skal forstås slik hans kontor tolker det, eller slik saksøkerne mener.

- Vi liker ikke å måtte gå i retten med dette, men vi ser ingen annen løsning når vi har fått et så urimelig krav rettet imot oss, sier Gøril Wiker.

Jotunheimen Fjellstue har fått mange rosende artikler i norsk presse for god service og utsøkt mat. De to ekteparene har eid hotellet med 25 prosent hver i ni år, og holdt det åpent tre måneder hver sommer. Nå vil de selge, men understreker at salget ikke skyldes momskravet fra fylkesskattesjefen.

- Vi vurderer å selge etter å ha lagt ned mye arbeid og kjærlighet i stedet i ni år. Vi har hatt mye moro og tatt store utfordringer. Nå er tida inne til å selge til andre, men det fordrer at vi får en grei pris og en kjøper som kan ta vare på stedet, sier Gøril Wiker.

OPPGITT: Gøril Wiker og de andre eierne av Jotunheimen Fjellstue stiller seg uforstående til et momskrav på 390000 kroner for matpakker til gjestene.