Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må betale seg fri fra tortur

Syriske innbyggere betaler opptil 300 000 kroner for å slippe fengsel og vold.

TATT: Assads sikkerhetsstyrker har styrt befolkningen med jernhånd. Her blir en av hans politimenn tatt til fange. Foto: AFP PHOTO/EMIN OZMEN/SABAH PRESS/NTB SCANPIX
TATT: Assads sikkerhetsstyrker har styrt befolkningen med jernhånd. Her blir en av hans politimenn tatt til fange. Foto: AFP PHOTO/EMIN OZMEN/SABAH PRESS/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tv-stasjonen Al Jazeera har snakket med en mann som sier han måtte ut med et beløp tilsvarende 300 000 kroner etter å ha sittet i flere torturkamre i Aleppo i en måned og fem dager. Han og andre medfanger ble flyttet i containere fra det ene forhørssenteret til det andre, for at omfanget av arrestasjoner ikke skulle bli kjent. Til slutt klarte familien hans å skrape sammen nok penger til å få ham fri, blant annet ved å selge huset.

Ikke uvanlig
Flere innbyggere i Al-Bab, med ett hundre tusen innbyggere, sier at denne historien ikke er unik, tvert om. Mange mennesker over store deler av Syria lider samme skjebne. De blir arrestert og fengslet og må betale store beløp for å slippe løs. Mange er ikke engang mistenkt for å ha gjort noe som er forbudt i diktaturstaten Syria.

Flere innbyggere forteller også om en spesiell metode som ble benyttet i tida før hele Al-Bab falt i den syriske opprørshæren FSAs hender, i siste halvdel av juli.

«Fripass»
En person kunne bli stanset på gata av sikkerhetspoliti og bli fortalt at han eller hun var mistenkt for undergravingsvirksomhet. Mot en godtgjørelse på rundt 6000 kroner kunne vedkommende få et papir som slo fast at her hadde man med en lojal Assad-tilhenger å gjøre.

-Seinere kunne sikkerhetsfolk si at de ikke hadde noen papirer som beviste vedkommendes uskyld, og dermed måtte familien betale det samme beløpet enda en gang, sier Hozaifa, en lokal aktivist. Folk kunne også betale penger for å sitte i et fengsel nær Al-Bab, i stedet for å havne i Aleppo eller Damaskus.

Denne formen for korrupsjon skal ha foregått i flere måneder og viser hvor skakkjørt president Bashar Assads regime er blitt. I Al-Bab var det minst fem forskjellige siikkerhetstjenester, og mange av de ansatte tjente store penger på å motta bestikkelser. De bygde seg flotte hus og kjørte rundt i dyre biler, ifølge Al Jazeera.

I Al-Bab er denne virksomheten slutt, men den pågår trolig i deler av landet der Assads sikkehetsstyrker fremdeles sitter med makta.

Annans avgang
Spørsmålet er hvor lenge regimet sitter eller hvor lang tid det tar før det er full borgerkrig i landet.

Den diplomatiske veien synes nå å være helt stengt, ikke minst etter at FNs og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan i går ga beskjed om at han trekker seg fra jobben i utgangen av august. Dette skjedde bare timer før FNs sikkerhetsråd skulle ha et nytt og relativt meningsløst møte.

I går ble det også klart at USAs president Barack Obama har undertegnet et hemmelig dokument som trekker amerikanerne mer med i krigen, samtidig som FSA-soldater angrep flybasen Menagh, utenfor Aleppo, blant annet med en erobret stridsvogn. Slikt hjelper ikke akkurat Kofi Annan og hans ønsker om en våpenhvile og dialog.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media