Må betale:  Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på vei ut fra Arbeiderpartiets kontorer på Y.oungstorget  Foto: Øistein Norum Monsen
Må betale: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på vei ut fra Arbeiderpartiets kontorer på Y.oungstorget Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Må betale tilbake ­42 927 kroner

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen fratatt etterlønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere statsråd og statsminister Jens Stoltenbergs høyre hånd, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har fått regning fra sin gamle arbeidsgiver. Han må betale tilbake kr. 42 927,50 som han har fått utbetalt i urettmessig fratredelsesytelse.

Beløpet tilsvarer den godtgjørelsen Schjøtt-Pedersen har mottatt som riksrevisor i perioden fra 1. januar til 15. april. Den tidligere Ap-statsråden har i korrespondanse med Statsministerens kontor (SMK) vist til at dette er et verv som ikke er ment å fortrenge annet arbeid. Likevel fikk han i forrige uke beskjed fra SMK om å betale tilbake  beløpet.

Presisering fra Statsministerens kontor i etterkant av publisering av denne saken:
Ved vårt brev av 22. mai er det foretatt beregning av trekk i hans utbetalte fratredelsesytelse.
Vi finner det riktig å presisere at dette er i tråd med regelverket og det Schjøtt-Pedersen selv har innrapportert. Dette innebærer at han på det grunnlaget ikke har mottatt en urettmessig ytelse.

Konsulent
Det var VG som først skrev om hvordan Schjøtt-Pedersen fikk utbetalt den maksimale etterlønnen for en statsråd - nesten 100 000 kroner i måneden i seks måneder.

Schjøtt-Pedersen ble i januar innvilget karantene i seks måneder siden han opplyste at han er i ferd med å starte et konsuletselskap som skal gi råd til private bedrifter. Får man karantene, blir man samtidig innvilget full lønn i perioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men samtidig som SMK utbetalte karantenelønn til Schjøtt-Pedersen mottok han også penger for sitt nye verv som medlem av riksrevisorkollegiet i Riksrevisjonen. Dette vervet er lønnet med 147 000 kroner i året.

- Vi viser til «Håndbok for politisk ledelse» pkt. 16.1.4. «Dersom inntekten i tilleggsperioden er over 5000 kroner, kommer hele beløpet til avkorting», skriver ekspedisjonssjef Heidi Heggenes ved SMK i brevet til den tidligere politiske lederen på kontoret.

Avkorting Det var Schjøtt-Pedersen som selv i en epost til SMK opplyste om at han mottok 12265 kroner i måneden for vervet som riksrevisor.

- Dette er jo ikke ment å fortrenge annet arbeid, og jeg har ikke hørt om noen som er trukket i annen inntekt som følge et av dette vervet/ombudet, jfr. tilsvarende for medlemmer av offentlige utvalg. For ordens skyld melder jeg imidlertid at dette er en godtgjørelse som jeg nå mottar, skrev Schjøtt-Pedersen i en epost i februar.

Nå har altså SMK konkludert med at pengene skal trekkes fra, og at etterlønnen skal avkortes.

- Det var jeg som tok kontakt og opplyste om at jeg mottok godtgjørelse fra Riksrevisjonen. Hvis du mottar annen inntekt ut over 5000 kroner skal fratredelsesytelsen avkortes tilsvarende, sier Schjøtt-Pedersen til Dagbladet.

 - Synes du dette er greit?

- Dette følger av regelverket og det har jeg ingen annen kommentar til, sier han.