Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må bevise at Viggo var på drapsstedet

ARENDAL (Dagbladet): Viggo Kristiansens forsvarere vil satse alt på å få juryen til å tvile på om det kan bevises at han var i Baneheia da Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble mishandlet og drept 19. mai 2000. I så fall må juryen svare nei på skyldspørsmålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Manglende tekniske bevis mot Kristiansen vil stå sentralt når Agder lagmannsrett mandag starter behandlingen av barnedrapene. Nå skal Viggo Kristiansens skyld etter seks ukers forhandlinger avgjøres av ti jurymedlemmer - sivile domsmenn fra hele Aust-Agder, trukket ut til å tjenestegjøre i saken.

Mobilsporet og et uidentifisert hårstrå vil stå sentralt i forsvarernes taktikk.

I byretten ble Jan Helge Andersen oppfattet som så troverdig at hans forklaring var nok til å få bestekameraten dømt til lovens strengeste straff. Nå er situasjonen annerledes, ettersom juryen ikke skal begrunne sitt standpunkt.

For Andersens vedkommende skal lagmannsretten bare behandle straffeutmålingen. I byretten ble han dømt til 17 års fengsel, men ingen sikring, for voldtekter av begge jentene og forsettlig drap på Stine Sofie Sørstrønen (8). Både Andersen og påtalemyndigheten anket straffen.

Frikjennelser

De siste åra har juryen flere ganger frikjent i alvorlige saker. Dette er Kristiansens forsvarere klar over:

- Vi har forberedt oss godt og vil jobbe hele helga med ytterligere planlegging av hvordan vi skal løse vår oppgave, sa forsvarer Svein A. Hagen da forsvarerne, aktor og førstelagmann Asbjørn Nes Hansen rigget seg til i rettssalen i Arendal tinghus i går.

Kristiansen har hele tida avvist at han har noe med drapssaken å gjøre. Påtalemyndighetens hodepine har hele tida vært at det ikke finnes tekniske bevis som nagler Kristiansen til åstedet. Derfor er Andersens troverdighet avgjørende.

Svakt DNA-bevis

En stund trodde politiet at de hadde fellende DNA-bevis mot Kristiansen. Det viste seg imidlertid at de spanske ekspertene hadde tatt munnen for full.

D Det såkalte DNA-beviset alene slett ikke felte Kristiansen.

Prøvene fra jentene ble tatt så seint at materialet så å si var helt ødelagt. DNA-analysen viser imidlertid at jentene ble voldtatt av to menn, og at verken Kristiansen eller Andersen kan utelukkes som gjerningsmenn. Det samme gjelder en stor andel av norske menn.

Ubehagelige spørsmål:

Før juryen kan ta stilling til Kristiansens skyld, må påtalemyndigheten først føre bevis for at Kristiansen var til stede.

MOBILBEVISET

Det kan ikke bevises at Kristiansens mobiltelefon kunne brukes i nærheten av drapsstedet. Tre ganger i løpet av de mest kritiske 40 minuttene rundt gjerningstidspunktet var telefonen hans i bruk via basestasjonen «Eg A», som ikke har dekning på åstedet. Forsvarerne vil ytterligere belyse at Kristiansen var en mobilfrik som alltid hadde med seg mobiltelefonen.

Klokka 18.55 mottok Kristiansen en SMS-melding som han besvarte klokka 18.57. På dette tidspunktet ble jentene observert idet de var i ferd med å avslutte badeturen til 3. Stampe.

Klokka 19.24 tikket det på nytt inn en SMS-melding på Kristiansens telefon. Fra telefonen ble det deretter sendt en melding klokka 19.37.

Tester har vist at tidsrammene må ha vært svært knappe dersom Kristiansen har begått drapene og samtidig har kommet seg fram og tilbake til dekningsområdet til «Eg A»-senderen. Opplysningene om den manglende mobildekningen på drapsstedet slo ned som ei bombe helt på slutten av hovedforhandlingene i byretten. Telenor Mobils eksperter fastslo kategorisk at «Eg A»-senderen kunne slå inn.

I mellomtida har ekspertfirmaet Teleplan som rettsoppnevnte sakkyndige brukt store ressurser på å kartlegge mobildekningen. Teleplan-rapporten inneholder ikke noen endelige konklusjoner om det er mulig eller ikke å oppnå forbindelse til «Eg A»-senderen ved åstedet.

Telenor Mobil har kommet til samme konklusjoner.

HÅRBEVISET

Et lyst hår ble funnet midt i åstedet. Håret tilhører ikke letemannskap, politi, ofrene eller Kristiansen og Andersen.

I mellomtida har et førtitall personer som var på eller i nærheten av åstedet blitt DNA-testet for å utelukke at håret stammer fra dem.

TROVERDIGHETEN

Det eneste konkrete beviset mot Kristiansen er Jan Helge Andersens forklaring om at Kristiansen voldtok jentene og deretter knivdrepte Lena Sløgedal Paulsen. Juryen må med andre ord vurdere Andersen som troverdig .

I domspremissene fra byretten påpekes det at man ikke kan se bort fra at Andersen ikke forklarte seg korrekt om alle ting som skjedde på åstedet. Derimot fant byretten heller ikke noe motiv for at Andersen urettmessig skulle trekke sin tidligere bestekompis inn i drapssaken.

Byretten konstaterte at Kristiansen ikke hadde noe alibi for drapstidspunktet - bortsett fra mobilutskriftene, der det i premissene heter at «det er for retten ikke mulig å fastslå endelig hva som har skjedd med hensyn til Kristiansens mobiltelefonbruk».

Retten gjorde det klart at man festet avgjørende lit til Andersens forklaring om at han hadde vært sammen med Kristiansen i det aktuelle tidsrommet. Dessuten hadde Kristiansen tidligere forgrepet seg mot småbarn, samt at han hadde en særlig sterk interesse for porno og at han hadde spesielle seksuelle tilbøyeligheter.

Forsvarerne Tore H. Pettersen og Svein A. Hagen mener åpenbart at de stiller med bedre kort på hånda enn da Kristiansen 1. juni i fjor ble dømt til lovens strengeste straff.

- Siden dommen i byretten er det blitt foretatt etterforskningsskritt som etter min oppfatning klarlegger noen av de spørsmålene man satt igjen med etter bevisførselen i byretten, sier Tore H. Pettersen.

HARD KAMP: Førstestatsadvokat Arne Edvard Dahl (foran) vil kjempe hardt mot Viggo Kristiansens forsvarer Tore H. Pettersen (delvis skjult) og Svein A. Hagen for å få juryen til å tro på at Kristiansen var på åstedet da drapene ble begått. I går installerte partene seg i Arendal tinghus.Foto: EIVIND PEDERSEN

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!