Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må bli bonde

LUSTER (Dagbladet): Vidar Berteig (49) må gi fra seg uren-lurenidyllen i Luster. Vil han beholde småbruket som han overtok etter onkelen, krever kommunen at han må flytte dit og drive det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berteig er en av mange rundt om i landet som har sitt småbruk på nåde, fordi de bare har fått midlertidig fritak fra bo- og driveplikten. Mange kommuner innskjerper nå denne bo-og driveplikten for å hindre avfolkningen av bygdene. Blant dem er Luster kommune i Sogn.

-Men hvordan jeg skal greie å brødfø en familie på åtte mål jord, er meg en gåte, sier dataeksperten Vidar Berteig, som bor i Bærum.

Han kommer fra nabobygda Årdal, og kjøpte bruket av sin barnløse onkel i 1991. Han er nært knyttet til stedet, og har gjennom årene lagt sin sjel i oppussing og vedlikehold av huset. Familien tilbringer alle ferier her.

Eiendommen er totalt på 39 mål, fordelt på jord og skog. Dyrket innmark utgjør vel åtte mål i følge Berteig, men jordet er så bratt at selv en tohjulstraktor får problemer.

Vil ha bofaste

-Politikerne her i Luster er svært opptatt av at folk skal være bofast på gardsbrukene. Så dersom arvingene eller eierne ikke sjøl kan oppfylle bo- og driveplikten, kan det være andre som er interessert, og som bør få overta, sier landbrukssjef Steinulf Skjerdal til Dagbladet.

-Mener dere på alvor at noen skal overleve på noen få mål stupbratt jord?

-Nei, det nok ofte nødvendig med en jobb eller annen virksomhet i tillegg, og noen må nok belage seg på å pendle for å få det til.

-Er det ikke bedre at folk holder brukene i stand som feriesteder enn at de forfaller fordi ingen vil bo?

-Jo, det kan en selvsagt mene, men det er viktig å stimulere til fast bosetting, mener landbrukssjefen.

Får avslag

Han sier han forstår Vidar Berteigs fortvilelse, men at han også må kunne se saken fra kommunens side.

Berteigs fritak fra bo-og driveplikten utløp den 1. mars i år. Kommunen går ikke med på permanent fritak og vil sannsynligvis ikke gå inn for ytterligere utsettelse. Det er fylkeslandbruksstyret i Sogn og Fjordane som har det endelige ordet. Men småbruk som feriested er ikke aktuell politikk.

Det Berteig kan gjøre er å søke om konsesjon, som også innebærer bo-og driveplikt, men håpe på at regjeringen etterhvert lemper på reglene for konsesjon på landbrukseiendommer.

BRATT IDYLL: Vidar Berteig og døtrene Maria og Sofie synes det er urimelig at de skal fratas eiendommen til fordel for noen som vil bo der fast. Småbruket har bare åtte mål dyrket jord.