- Må bli lettere å anmelde kjønnslemlestelse

Justisministeren håper flere jenter anmelder kjønnslemlestelse når foreldelsesfristen flyttes fram.

SKJERPER INNSATSEN: Justisminister Knut Storberget vil forlenge foreldelsesfristen på kjønnslemlestelse, og håper at flere vil både melde fra og anmelde overgrepene. Dette er ikke nok, men det er et virkemiddel i kampen mot kjønnslemlestelse, sier justisministeren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
SKJERPER INNSATSEN: Justisminister Knut Storberget vil forlenge foreldelsesfristen på kjønnslemlestelse, og håper at flere vil både melde fra og anmelde overgrepene. Dette er ikke nok, men det er et virkemiddel i kampen mot kjønnslemlestelse, sier justisministeren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no) I morgen legger justisminister Knut Storberget fram et forslag om lovendring når det gjelder foreldelsesfristen på kjønnslemlestelse.

- Dette er et svært alvorlig overgrep mot barn, og det er viktig at de nå får muligheten til å vurdere dette på et selvstendig grunnlag når de blir gamle nok til å skjønne hva det er, sier Storberget.

I dag starter foreldelsesfristen å løpe når like etter at det straffbare forholdet er opphørt - altså når inngrepet er gjennomført. Med den nye lovendringen starter ikke foreldelsesfristen å løpe før jenta fyller 18 år.

- Dersom ei jente blir grovt kjønnslemlestet som femåring vil saken være foreldet når hun fyller 15 år. Man kan ikke forvente at en 15-åring skal melde fra og anmelde forholdet. Nå vil hun ha frist på seg til hun blir 28 år, dermed kan voksne kvinner faktisk melde fra. I disse sakene forsvinner jo ikke bevisene, sier justisminister Knut Storberget.

- Folk må melde fraLovforslaget er utarbeidet av Thomas Breen (Ap) i justiskomiteen, som innrømmer at det ikke har vært gjort nok for å forhindre at jenter bosatt i Norge blir kjønnslemlestet. I dag er det svært få som melder fra om overgrepet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer