- Må bli lettere å anmelde kjønnslemlestelse

Justisministeren håper flere jenter anmelder kjønnslemlestelse når foreldelsesfristen flyttes fram.

SKJERPER INNSATSEN: Justisminister Knut Storberget vil forlenge foreldelsesfristen på kjønnslemlestelse, og håper at flere vil både melde fra og anmelde overgrepene. Dette er ikke nok, men det er et virkemiddel i kampen mot kjønnslemlestelse, sier justisministeren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
SKJERPER INNSATSEN: Justisminister Knut Storberget vil forlenge foreldelsesfristen på kjønnslemlestelse, og håper at flere vil både melde fra og anmelde overgrepene. Dette er ikke nok, men det er et virkemiddel i kampen mot kjønnslemlestelse, sier justisministeren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) I morgen legger justisminister Knut Storberget fram et forslag om lovendring når det gjelder foreldelsesfristen på kjønnslemlestelse.

- Dette er et svært alvorlig overgrep mot barn, og det er viktig at de nå får muligheten til å vurdere dette på et selvstendig grunnlag når de blir gamle nok til å skjønne hva det er, sier Storberget.

I dag starter foreldelsesfristen å løpe når like etter at det straffbare forholdet er opphørt - altså når inngrepet er gjennomført. Med den nye lovendringen starter ikke foreldelsesfristen å løpe før jenta fyller 18 år.

- Dersom ei jente blir grovt kjønnslemlestet som femåring vil saken være foreldet når hun fyller 15 år. Man kan ikke forvente at en 15-åring skal melde fra og anmelde forholdet. Nå vil hun ha frist på seg til hun blir 28 år, dermed kan voksne kvinner faktisk melde fra. I disse sakene forsvinner jo ikke bevisene, sier justisminister Knut Storberget.

- Folk må melde fra
Lovforslaget er utarbeidet av Thomas Breen (Ap) i justiskomiteen, som innrømmer at det ikke har vært gjort nok for å forhindre at jenter bosatt i Norge blir kjønnslemlestet. I dag er det svært få som melder fra om overgrepet.

ØNSKER DOM: Stortingsrepresentant og justispolitisk talsmann Thomas Breen, ( Ap ) mener det er på høy tid vi får en dom for kjønnslemlestelse. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
ØNSKER DOM: Stortingsrepresentant og justispolitisk talsmann Thomas Breen, ( Ap ) mener det er på høy tid vi får en dom for kjønnslemlestelse. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Selv om meldeplikten er utvidet blir det fortsatt nesten ikke meldt fra om kjønnslemlestelse. Vi bur de hatt flere saker, og trenger å få en slik sak opp for retten, sier Breen, som håper dette kan være et tiltak.

Storberget håper lovendringen også kan ha preventiv virkning, slik at foreldre tenker seg om en ekstra gang når de vet at de kan bli straffet også etter at datteren er blitt voksen.

- Kanskje har de gamle foreldelsesfristene faktisk bidratt til at inngrepene har blitt gjennomført enda tidligere. Nå vil ikke foreldelse komme foreldrene til unnsetning, sier Breen.

Dersom forslaget får flertall i Stortinget i morgen, hvilket det ligger an til å gjøre, skal endringen iverksettes umiddelbart. Den vil også få delvis tilbakevirkende kraft, slik at fristen for saker som enda ikke er foreldet også vil framskyndes til offeret fyller 18.

Ingen dommer

Justisministeren er enig i at man trenger en sak for å sette rettspraksis. I dag finnes ingen norsk dom for kjønnslemlestelse.

- Nå har vi skjerpet straffene, og vi trenger å få opp en straffesak for retten for å gi et signal om alvoret, sier Knut Storberget.

Ved Oslo politidistrikt er innsatsen mot kjønnslemlestelse skjerpet, og flere saker er nå under etterforskning. Justisministeren håper en av disse etter hvert vil føre til dom.

Les mer om kjønnslemlestelse her.