- Må bli mer gær'n

Else-Marthe Sørlie Lybekk (24) går inn i sitt andre mesterskap som kaptein for håndballjentene - men fikk i går noen gode råd av en ekte veterankaptein: Martin Poulsen (63).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKAGERRAK (Dagbladet):

Sjefen på danskeferja MS «Pearl of Scandinavia», har vært kaptein siden 1974, og har oppgaven med å frakte de norske håndballjentene trygt til EM-vertsnasjonen Danmark blant høylytte og feststemte julebordsdeltakere.

I går kveld fikk han besøk av Else-Marthe på brua - og iført kapteinslua fikk håndballspilleren prøvesitte båtkapteinens stol på sjøveien over Skagerrak.

- Lua var litt stor, sier Else-Marthe.

Forhåpentligvis er ikke det noe dårlig tegn...

I Kjersti Grinis skadefravær debuterte hun som mesterskapskaptein i Romania-EM i 2000. Det endte med norsk 6. plass.

Kjersti er skadet igjen, og Else-Marthe har på ny rykket opp fra å være visekaptein. Men målsettingen er langt høyere denne gangen. Selv jentene sjøl tør snakke om gull nå.

Fellesnevnere

Og da kan det være godt med noen gode råd fra en rutinert, håndballinteressert, båtkaptein. Selv om de er kapteiner på vidt forskjellige felt, fins det likevel en del fellesnevnere.

- Vi har begge som oppgave å få laget med oss. Klarer vi ikke det, så duger vi ikke som kapteiner. Når folk kommer om bord på danskebåten, skal de føle seg tilpass og være trygge på at alt er i orden. Else-Marthe skal også sørge for at rutinene er i orden og fungerer. Hun må være best når det gjelder, sier Martin Poulsen.

- Så du med en gang at hun var et typisk kapteinsemne?

- Nei, egentlig ikke. Jeg trodde først hun var en av de unge på laget, og hun virker litt stille og reservert. Men hun har sikkert de menneskelige egenskapene som kreves for å være kaptein. Slikt kan man ikke gjennomskue på ett minutt, sier Martin Poulsen - som tror Norge, Danmark og Tyskland kommer til å gjøre opp om de tre EM-medaljene.

Lav kjendisprofil

Med sine 121 landskamper siden debuten mot Tyskland 2. november 1997 er Sørlie Lybekk blant veteranene i EM-troppen. Men hun har likevel aldri vært av de store profilene som får de største overskriftene.

- Jeg har tenkt litt på det der. Jeg er for kjedelig i uttalelsene mine. Er nok for politisk korrekt og ordentlig. Jeg jobber med å slippe meg mer løs. Bli mer gær'n, smiler Else-Marthe Sørlie Lybekk.

Tok vare på Gro

Strekspilleren har vært kaptein på Nordstrand de siste fire og et halvt åra. Og hun var også kaptein på kretslaget i Oppland. Fra den tida husker hun spesielt godt hvordan hun tok vare på to år yngre Gro Hammerseng.

- Jeg følte et ekstra ansvar for henne da hun kom med på kretslaget. Hun var jo mye yngre enn de fleste av oss andre, smiler Else-Marthe Sørlie.

I dag er nettopp Gro visekaptein på A-landslaget, så også hun har tatt noen sjumilssteg siden den gang.

Annerledes kaptein

- Hvorfor tror du at nettopp du er valgt som kaptein?

- Jeg er vel en ledertype, men litt annerledes enn de siste kapteinene. Grini var den som styrte og kjeftet og smelte, mens Susann Goksør Bjerkrheim var den omsorgsfulle - som kunne glemme seg sjøl oppi det hele. Sjøl tror jeg at jeg er et sted midt imellom de to.

- Har du noen kapteinsforbilder?

- Jeg er opptatt av å skape min egen rolle, og det er en ære å få være kaptein for dette laget. Det ekstra ansvaret jeg føler er ikke tyngende, og spesielt i medgang glir jo det meste av seg selv. Det er først i motgang man får prøvd seg skikkelig.

Den testen håper hun å unngå i EM.

PS! Norge EM-åpner mot Spania i Farum i kveld.

MAKKERE: Else-Marthe Sørlie har en klar oppfatning av sin rolle som kaptein: - Min jobb er å samle laget til å være best mulig rustet til enhver tid. Både før en kamp, under og mellom kampene, sier hun og får gode kapteiner råd av Martin Poulsen på danskeferja.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer