- Må bli mer u-britiske

Briter er nødt til å lære å sladre på terrorister, sier ny sikkerhetsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I sitt første intervju etter at han overraskende ble ansatt som sikkerhetsminister i Storbritannia, kommer admiral sir Alan West med overraskende uttalelser om den nye situasjonen i landet. Etter den siste tidas terrorangrep og arrestasjoner sier sikkerhetsministeren at det trengs en ny tilnærming for å stanse terrorismen.

West oppfordrer blant annet folk til å være litt u-britiske, og begynne å informere myndighetene hvis det skjer noe mistenkelig rundt dem.

- Britiskhet involverer normalt ikke å sladre eller snakke om noen. Jeg er redd for at i denne situasjonen bør alle som har noen informasjon komme ut med den, fordi menneskene vi snakker om, forsøker å ødelegge vår måte å leve på, sier West i et intervju med The Sunday Telegraph.

- Kampen kan ta 15 år
Sikkerhetsministeren tror Storbritannia står overfor en kamp mot terrorister som kan ta opptil 15 år.

- Dette er ikke en rask sak. Jeg tror det kan ta 10 til 15 år. Men jeg tror det kan bli gjennomført så lenge vi som nasjon satser på det, og det blir gjort overalt, sier West.

Den nye ministeren er tidligere sjef for det britiske sjøforsvaret, og innrømmer at den generelle trusselen mot landet har økt siden han forlot sjefsposten i fjor. Han ble spurt av Gordon Brown om å ta på seg rollen som sikkerhetsminister kort tid før Tony Blair gikk av, og oppgaven er å rydde opp i regjeringens terrorpolitikk.

- Gjerrige, rasistiske og hyklerske

Selv om West avviser uttrykket «krigen mot terror», beskriver han ikke sine motstandere i særlig rosende ordelag:

- MÅ LEGGE AV SEG BRITISKHETEN: - Det er ikke typisk britisk å sladre, men det må folk lære seg i kampen mot terrorismen, sier Storbritannias sikkerhetsminister sir Alan West. Her utenfor statsministerboligen sammen med innenriksminister Jacqui Smith. Foto: LEON NEAL/AFP/SCANPIX
- MÅ LEGGE AV SEG BRITISKHETEN: - Det er ikke typisk britisk å sladre, men det må folk lære seg i kampen mot terrorismen, sier Storbritannias sikkerhetsminister sir Alan West. Her utenfor statsministerboligen sammen med innenriksminister Jacqui Smith. Foto: LEON NEAL/AFP/SCANPIX Vis mer

«Et vesensforskjellig folk, hovedsakelig basert utenlands, som jeg er redd er rasistiske, hyklerske, de søker makt, de er gjerrige med penger, og de snakker om kalifatet,» er beskrivelsen av terroristene Storbritannia nå skal kjempe mot.

Han mener også at terroristene har ødelagt mye for islam som religion, men advarer mot å generalisere om muslimer.

- Jeg liker ikke det faktum at vi snakker om «det muslimske samfunnet» og slike ting. Jeg har mange muslimske venner, og de ser på seg selv som briter. Vi er nødt til å være veldig forsiktige. Trusselen er mot vårt britiske levesett og alle deler av det britiske folk, sier sikkerhetsministeren.

ANGREP GLASGOW FLYPLASS: Terroristene som kjørte denne bilen, i full fyr, inn i Glasgow Airport, er arrestert. Men trusselen mot Storbritannia kan vare i opptil 15 år, tror landets nye sikkerhetsminister.