Busch til Bollestad:

- Må bli tøffere

Onsdag erklærte Ebba Busch valgseier for høyresiden og hennes Kristdemokraterna. Nå er hun klar for å gå i regjering. Hun har en klar beskjed til sin norske kollega som sliter under sperregrensen.

- DYRT: Partileder i Kristdemokraterna, Ebba Busch, etter den siste partilederdebatten før valgdagen i Sverige. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Ingunn Dorholt Vis mer
Publisert

STOCKHOLM (Dagbladet): - Jeg er overbevist om at det går å snu det for KrF i Norge, sier Ebba Busch, Kristdemokraternas leder til Dagbladet.

Mens KrF har havnet under sperregrensen og kjemper en kamp mot å bli utradert som politisk kraft i Norge, er det svenske søsterpartiet Kristdemokraterna en suksesshistorie.

Anført av halvt norske Busch har partiet klart å tekkes nye velgergrupper med en mykere abortpolitikk og en hardere politikk på innvandring og kriminalitet.

Onsdag erklærte Busch som første partileder valgseier for høyreblokken i svensk politikk. En oppslutning på 5,3 prosent gjør henne optimistisk for å ta partiet inn i regjering.

- Langt nede

- Det er vi som har vært avgjørende for det regjeringsskiftet som nå skjer i Sverige sier hun til Dagbladet.

I KrF pågår det nå en intern kamp om hvilken retning partiet skal ta. Dagbladet har skrevet om hvordan krefter i partiet ønsker å kopiere nettopp Busch.

KrFu-leder Hadle Bjuland har foreslått at partiet skal frede dagens abortlov. Fredag skal partileder Olaug Bollestad tale til landsstyret for første gang siden stormen.

Busch forteller at det ikke er lenge siden KD hadde de samme problemene som KrF.

- Vi lå veldig langt nede for en del år siden, men lykkes å snu det, forteller Busch før gir krystallklare råd til sine norske venner, som hun kaller dem:

- Man må vise hvilken forskjell en stemme på partiet betyr.

- En type rasisme

Mens nesten samtlige partier i svensk politikk fram til årets valgkamp har nektet å gå inn i noe formelt samarbeid med kontroversielle og høyrenasjonalistiske Sverigedemokraterna, har Busch og hennes parti lenge strakt ut ei hånd.

- Det var vi som var klare for å snakke med alle i svensk politikk og begynne å prate med Sverigedemokraterna, sier Busch.

En tøff innvandrings- og integrasjonspolitikk har blitt noe av et varemerke for den unge partilederen.

- Man har blitt anklaget for å være fremmedfiendtlige når man sier at alle må tilpasse seg til svensk lov og svenske verdier. Det er når man ikke gjør det at det blir en type rasisme, for det er jo innvandrertette områder som rammes verst av det, sier Busch.

Nylig kunne Dagbladet fortelle at et flertall i KrFs ungdomspartis landsstyre ønsker å stille seg bak dagens abortlov med selvbestemt abort fram til 12. uke. Dette er den samme linjen KD har lagt seg på, der de ikke tar noen kamp om strengere adgang til abort i Sverige.

- Tøffe tak

Busch peker på at verdispørsmål er mer enn abortkamp, som KrF har brukt mye krefter på.

- Jeg tror at de avgjørende forskjellene om verdispørsmål, ikke bare abort, men også om integrasjon, det tror jeg blir avgjørende for å gjøre det bedre i målingene framover, sier Busch til Dagbladet.

- De må bli tøffere?

- Ja, de må ta tøffe tak for myke verdier, vil jeg si. Det er jeg overbevist om at Olaug og mine KrF-venner kan gjøre.

Roser Listhaug

Før valget gikk Frp-leder Sylvi Listhaug ut og hyllet Busch. Frp plasseres vanligvis nærmest Sverigedemokraterna, men Listhaug sa hun har like mye til overs for sin kvinnelige partilederkollega.

- Hun er et friskt pust som har lagt vekk den naive linjen. Kristdemokraterna har mye bra, sa Listhaug til NRK.

Busch sier hun gleder seg over støtten fra Frp-lederen.

- Vi støtter ikke hverandre i alle politiske spørsmål, men jeg er glad for at hun ser at vi ikke står for denne engsteligheten svensk politikk har hatt når man knapt har våget å prate om at visse verdier må gjelde alle, sier Busch til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer