Må bo i bilen

I tre måneder har Matarr Amadou (43) forsøkt å leie en leilighet, men uten hell. Vernepleierstudenten må bo i bilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): - Fordi jeg er svart, konstaterer Amadou, født og oppvokst i Gambia. For ikke drikker han, og ikke bråker han. Med 80 prosent stilling som hjelpepleier, i tillegg til å være heltidsstudent, er han ikke særlig mye hjemme heller. Men når Matarr Amadou ringer, er leiligheten alltid utleid.

- Jeg har bodd i Bodø i ti år, og kjenner mange folk. Derfor trodde jeg aldri at jeg skulle havne i denne situasjonen.

Sover i vaskehall

I oktober gikk Amadous forrige leiekontrakt ut. Datteren på 16 år måtte flytte på hybelen til storesøsteren. Amadou flyttet ut i bilen. I dag er Saaben hjemmet hans. Her studerer, spiser og sover han. I bagasjerommet ligger dyna, som han drar over seg når han legger seg for kvelden. I baksetet.

- Jeg pleier å parkere bilen i vaskehallen på Shell. Jeg får egentlig ikke lov, men jeg må ha litt varme i meg på natta, forteller Amadou. Hver eneste dag i tre måneder har Matarr forsøkt å finne en treromsleilighet til seg og datteren. Uten hell.

- Flere ganger har jeg bedt norske kamerater om å ringe på samme leilighet. De får gjerne høre at leiligheten fortsatt er ledig. Amadou har også møtt huseiere som i klartekst har sagt at de ikke vil leie ut til «negere».

- Vi bråker for mye, sier han.

Det verste med å bo i bil er at han ikke kan ha besøk av familien. 43-åringen har fire døtre, de to yngste bor sammen med moren.

- Yngstejenta på tre år har sagt at hun kan flytte inn i bilen sammen med meg.

- Jeg håper selvfølgelig ennå at jeg skal få en leilighet, men veldig optimistisk kan jeg ikke være, sier han.

Hvitløk

Kanskje går Matarr Amadou nå lysere tider i møte. For en liten spørreundersøkelse som Dagbladet har gjort blant huseiere i Bodø, viser at flere er positive til folk fra Afrika. Fire av fem med «til leie» annonse i gårsdagens lokalavis har «ingenting imot afrikanere».

- Hudfarge betyr absolutt ingenting, sier huseier Hege Eilertsen.

- Mitt kriterium er at de ikke har barn.

Alle huseierne har kriterier for utleie. Leietakeren må være rolig og sikker betaler. Men ja, han kan gjerne være afrikaner. Bare en av de fem huseierne sier bastant nei til afrikanere.

- Fordi jeg ikke vil ha leiligheten min ødelagt av hvitløkslukt. Og før vi begynner å ta oss av innvandrere, så må vi bruke ressurser på våre egne, de gamle som har bygd dette landet, sier den kvinnelige huseieren.

EN EKTE BOBIL: Hver eneste dag i tre måneder har Matarr Amadou forsøkt å finne en treromsleilighet til seg og datteren. Nå må han sove i bilen sin - inne i vaskehallen hos Shell. For ingen i Bodø vil leie ut til Matarr.