Må bo i telt

GREFSEN: (Dagbladet): Gravide Evita Jørgensen (27) er tre måneder på vei, men får ikke ei krone til livsopphold fra Ullern sosialkontor i Oslo. I halvannen måned har hun bodd i telt med kjæresten og barnefaren, «Ove» (27).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har bare råd til en yoghurt og en pose boller om dagen. Jeg er gravid, jeg kan ikke bo i et telt. Er det dette de kaller en velferdsstat? spør Evita seg.

Hun er livredd for at barnet skal bli skadd av påkjenningene teltlivet gir, men har ingenting å stille opp med mot Oslo kommune.

Det er bak Grefsen kirke i Oslo at paret holder til - i et lite grønt telt klemt mellom et boligfelt og den gamle kirka.

- Nettene er sinnssykt kalde, vi fryser hele tida, men vi har ikke noe annet sted å gjøre av oss. Jeg orker ikke dette livet lenger, sier Evita. Hun har mørke ringer rundt øynene og et tomt, resignert blikk. Evita slet lenge med alkoholproblemer. Nå er det flere år siden hun sist rørte en dråpe. Likevel fortonet livet seg bedre da hun var full hele tida.

- Da fikk jeg i hvert fall hjelp, sier hun.

Meldte flytting

Sammen med «Ove» (27) meldte hun flytting til Oslo tidligere i år. Evita og «Ove» trodde at lykken skulle stå dem bi i hovedstaden, at i hvert fall «Ove» skulle få jobb. Men slik gikk det ikke.

- Sosialkontoret begrunner avslaget med at det er bedre for meg å flytte tilbake til Lillesand, sier hun.

Teltet har vært hjemmet deres i halvannen måned. Men siden de ikke har noen fast bopel, har de havnet hos hvert sitt sosialkontor, en inndeling som skjer på bakgrunn av fødselsdatoen. «Ove» hører til bydel Grefsen-Kjelsås, mens Evita sokner til Ullern.- Jeg får 3600 kroner til livsopphold og tilbud til hospits. Men Evita får ingenting fra Ullern bydel - ikke ei krone, sier «Ove», som vil være anonym.

Han flytter ikke inn på hospits så lenge kjæresten hans ikke har tak over hodet, forsikrer han:

- Hun er gravid, jeg kan søren ikke la henne bo her aleine.

Kaldt

- Myggen skyter inn i teltet tettere enn hagl, men gir seg heldigvis tidlig, sier de.

Seinere på kvelden blir det så kaldt at selv myggen svikter dem.

- Er det ikke det ene, så er det det andre, sier de. De er lei av at livet går dem imot, og at Velferds-Norge ikke kan gi dem de få kronene de trenger for å få tak over hodet. Bydel Grefsen-Kjelsås går gjerne med på å spleise på hospitsplass for de to, men får ikke gehør hos Ullern sosialkontor.

Det lyktes ikke Dagbladet å få noen kommentar fra Ullern sosialkontor i går.

Hårreisende

- Saken er aldeles hårreisende. Man kan ikke ha folk gående uten mat eller tak over hodet. Enda verre er det når kvinnen er gravid, sier Jørgensens advokat, Liv Clemetsen. Hun vil klage saken inn til Fylkesmannen dersom ikke Jørgensen får hjelp omgående.

<B>VELFERDSSTATEN? - Er dette noe sted å bo for en gravid kvinne? spør Evita seg. Sammen med kjæresten har hun slått opp dette teltet i et skogholt i tjukkeste Oslo. Sosialkontoret i bydel Ullern nekter å gi henne støtte til mat eller bolig selv om de vet at hun er gravid.