Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må bygge på norsk samfunnsmoral

Leder i Oslo Ap, Jan Bøhler, slår alarm om integreringspolitikken.

ALVORLIG: -For å holde basis i arbeiderklassen, må Ap lykkes med inkluderingen. Vi må være best på kombinasjonen av plikter og rettigheter. Hvis vi taper, er det ytterst alvorlig, sier leder av Oslo Ap, Jan Bøhler, til Dagbladet. Foto:SCANPIX
ALVORLIG: -For å holde basis i arbeiderklassen, må Ap lykkes med inkluderingen. Vi må være best på kombinasjonen av plikter og rettigheter. Hvis vi taper, er det ytterst alvorlig, sier leder av Oslo Ap, Jan Bøhler, til Dagbladet. Foto:SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Integrering er et av de største framtidsspørsmålene for Norge. For å holde basis i arbeiderklassen, må Ap lykkes med inkluderingen. Vi må være best på kombinasjonen av plikter og rettigheter. Hvis vi taper, er det ytterst alvorlig, sier leder av Oslo Ap, Jan Bøhler, til Dagbladet.

Ikke skyve under teppet
Han kommer fra Oslo øst der enkelte bydeler har opp mot 40 prosent beboere med minoritetsbakgrunn. Lederen av Oslo Ap bruker mye tid i valgkampen på å snakke med etnisk norske som har kommet i mindretall i flere av de store drabantbyene og som er bekymret for om ungene deres lærer norsk i barnehagen og på skolen, og med minoriteter som sliter med å få innpass i arbeids- og boligmarkedet.

Gjenger og narko
- Dette er folk veldig opptatt av. Både de norske og minoritetene taper dersom det er uklart om det er norsk språk og samfunnsmoral som skal ligge til grunn. Det er også stor uro knyttet til narkotikasalg, gjengmiljøer, innbrudd og ran. Vi må overbevise om at Ap kan holde orden og gå inn med sterke tiltak. Ellers går arbeiderklassevelgere til Frp — eller sitter hjemme, sier Bøhler.
Han understreker at det ikke er taktiske grunner til at Ap må være best på inkludering, men fordi det er grunnleggende for samfunnsbyggingen.

Frustrerte eldre
Denne uka inviterte han om lag 70 somaliere til Ap?s grupperom på Stortinget. Tirsdag arrangerte han møte om inkludering i barnehagene for foreldre på østkanten, og neste tirsdag er det møte om skolen der barne- og familieminister Anniken Huitfeldt deltar.
Onsdag deltar utenriksminister Jonas Gahr Støre og Ap-veteran Thorvald Stoltenberg på et møte om eldrepolitikk og inkludering.
-  Eldre blir frustrerte over at norske tradisjoner og verdier glipper. De tviholder på dugnadsånd, plikter og orden. De er de siste som prøver å holde blomsterbedene i orden ved blokkene. De skal vite at de må med i inkluderingsdebatten, sier Bøhler.

Norsk i barnehagen
20 timer gratis barnehagetid i uka i enkelte bydeler i Oslo har fått minoritetsbarna til barnehagene. Opptil 98 prosent av femåringene med minoritetsbakgrunn i de aktuelle bydelene går nå i barnehage. Mot bussing Nå vil Ap innføre gratis kjernetid i flere bydeler i Oslo øst.
- Men utfordringen nå er: Hvordan sikre at norsk blir fellesspråket? Hvis vi i noen av barnehagene med gratis kjernetid får et stort flertall av barn med minoritetsbakgrunn, og hvis en del av assistentene ikke snakker norsk, er det en fare for at barna ikke lærer norsk. Hvis vi får segregerte barnehager, da er vi like langt. Barnehagegruppene må derfor ved opptak settes sammen slik at det er grunnlag for at norsk blir fellesspråket. Det kan gjøres ved tester på helsestasjonene, ved at vi blander minoritetene, og ved at barnehagene får ansatte som er gode i norsk og kan drive norskopplæring, sier Bøhler.

Mot bussing
Foreldre i bydeler der etniske minoriteter er i flertall i klasserommene, har tatt til orde for bussing til «hvitere» skoler. Dette går Bøhler mot.
- Vi kan ikke skille på hudfarge, vi må skille på språkferdigheter, om de kan norsk eller ikke. Språkferdighetene må kartlettes før opptak og ligge til grunn for sammensetning av klassene. Det er forståelig at foreldre som er bekymret, vil flytte ungene sine til en annen skole. De må få trygghet for at norsk skal være fellesspråket, og at ungene deres får like gode muligheter til utvikle seg som ved andre skoler. Byrådet i Oslo tar for lett på problemene. Det er fullt mulig å justere skolekretsene og jevne ut forholdet mellom majoritet og minoriteter i skolene. Også når det skal bygges mange nye skoler i Oslo, må vi plassere dem med omhu slik at man får god mix på skolekretsene, sier Bøhler.

Innvandrere til vest
Han vil ha mer spredt bosetting av flyktninger.
- Kommunale boliger blir bygd i øst fordi det er billigere. Men kommunen må kjøpe også i vest hvis vi skal skape utjevning. Staten må legge føringer for plassering av kommunale boliger vestover. Vi kan ikke bare plassere utfordringene i øst. Det er viktig at vestkanten får mer av det flerkulturelle innpå seg. Ellers blir de ikke rustet for framtida, sier Bøhler

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling