Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må bytte navn

Nå finner man ikke dette merket i isdisken mer.

BYTTER NAVN: «Eskimo Pie» vil ikke lenger finnes i isdisken. - Vi ser at navnet er nedsettende, sier produsenten. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
BYTTER NAVN: «Eskimo Pie» vil ikke lenger finnes i isdisken. - Vi ser at navnet er nedsettende, sier produsenten. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

I nesten hundre år har amerikanerne ruslet inn på butikken og tatt med seg en «Eskimo Pie»-iskrem. Det blir det slutt på nå.

- Vi vil være en del av kampen mot diskriminering, og ser at dette navnet er nedsettende, sier markedssjef Elizabell Marquez hos Dreyer's Grand Ice Cream til CNN.

BYTTET NAVN: Toro Negro sukkerkulør endret i 2006 navn til Toro sukkerkulør. Selskapet forklarte selv at navneskiftet skjedde ut fra et føre-var-prinsipp. Foto: Marit Rasmussen / Scanpix
BYTTET NAVN: Toro Negro sukkerkulør endret i 2006 navn til Toro sukkerkulør. Selskapet forklarte selv at navneskiftet skjedde ut fra et føre-var-prinsipp. Foto: Marit Rasmussen / Scanpix Vis mer

- Dette er del av en større ryddejobb for å sikre at vårt selskap og våre produkter gir uttrykk for menneskeverd.

De føyer seg dermed inn i en lang rekke bedrifter som har endret navn på varemerker. I Norge er blant annet «Black Boy»-krydder og «Toro Negro sukkerkulør» borte fra hyllene, mens det i USA nå pågår en debatt om «Uncle Ben's» ris.

I tillegg er flere barnebøker skrevet om, der Pippi Langstrømpes far, «negerkongen Efraim Langstrømpe» er blitt «sydhavskonge» og Thorbjørn Egners «Vesle Hoa var en hottentott» ikke lenger finnes i barnebøkene fra Cappelen Damm.

«Eskimo» er i stor grad byttet ut med «inuitt» i dagligtalen, men noen grupper identifiserer seg ikke med inuittene og bruker fortsatt betegnelsen «eskimo» om seg selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!