Må bytte nyrer

TØNSBERG/OSLO (Dagbladet): Rusleturen i skogen ble skjebnesvanger for Asbjørn Pape, kona Tove og stedatteren Cathrine. De plukket med seg sopp som gjorde søndagsmiddagen til en giftbombe. Nå venter alle tre i donorkø for å få nye nyrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært, og er, et helvete, sier Asbjørn Pape til Dagbladet.

- Vi er 100 prosent arbeidsuføre. Vi er bundet til dialysemaskiner og stativer, vi er sjuke og kvalme, og må holde oss helt i ro. Vi er så svake at minstemann ikke kan bo hjemme.

Lars (2) bor hos slekta mens pappa, mamma og storesøster er pasienter ved Sykehusene i Vestfold.

Sjekket soppen

Søndag 28. juli i år ble de ofre for den verste soppforgiftningen i Norge. De var ute og ruslet i Marumskogen ved Sandefjord, da Tove oppdaget et felt med sopp.

- Vi plukket soppen, gikk hjem, slo opp i bøker og fant at vi hadde plukket traktkantarell. For sikkerhets skyld gikk vi til et nabopar, som sjekket på Internett og var enig - dette var kantarell. Naboene ble invitert over på middag, forteller Asbjørn Pape.

Men det var ikke kantarell de hadde plukket. Det var giftslørsopp.

De stekte soppen, og surret den i løk og rømme. Den smakte godt, og alle spiste. Heldigvis fikk lillegutt annen mat.

Marerittet

Tirsdag begynte marerittet. Alle tre fikk oppkast, kronisk diaré, kramper og dobbeltsyn. Onsdag ringte de legevakta, som mente det var omgangssyke. Samme dag ble naboene også dårlige.

- Torsdag ringte jeg fastlegen. Han sjekket, og fikk vite at soppgift kunne utelukkes da vi ikke ble syke omgående, forteller Asbjørn Pape.

I mellomtida ble alt verre:

- Jeg vil beskrive tilstanden som vedvarende fyllesyke - bare verre. For i tillegg hadde vi krampe i armer og bein, og dobbeltsyn.

Søndag var alle tre så dehydrert av ei uke uten mat og drikke, at de trodde de skulle dø. Da ble de sendt med ambulanse til sykehus.

Der ble det konstatert at nyrene til alle tre var ødelagt. Alle måtte ha nye. Papes stedatter Cathrine er diabetiker, og må i tillegg ha ny bukspyttkjertel. Hvilket betyr at hun må ha en død donor. Asbjørn Pape og kona kan få ny nyre hvis de finner levende donorer:

Soppforgiftning

  • Av 1500 storsopptyper i Norge er 100 giftige, men bare 10 dødelig giftige. De farligste er giftslørsopp (som familien Pape spiste), hvit og grønn fluesopp, sandmorkel, rød fluesopp, panterfluesopp og fleinsopp.
  • Giftslørsopp kan forveksles med andre sopper. Noen giftslørsopper kan være dødelige selv i små mengder. De har lang latenstid - fra en dag opp til tre uker, og de gir alvorlig nyresvikt.
  • Førstehjelp: Forsøk brekninger. Ring Giftinformasjonssentralen, telefon 22 59 13 00.

- Konas søster har sagt seg villig. Jeg mangler donor. Trolig må jeg vente til en person med samme vevs- og blodtype som meg dør i en ulykke. Det kan ta år. I mellomtida er jeg lenket til apparater, stativer og slanger, sier Pape.

Kaster opp daglig

I dag - en måned etter innleggelsen - har familien slanger operert inn i brystet, og må rense blodet fire ganger i uka. Det tar fem timer hver gang.

- Vi er fortsatt dårlige, og selv kaster jeg opp hver dag. Nå går vi over i en ny fase alle tre, der vi får får en slange operert inn i magen, og fire ganger daglig blir vi tilført tre liter væske som skal skylle slimhinnene i magen. Poenget er å gjøre kroppen mottakelig for en ny nyre, forteller Pape.

- Livet er snudd opp ned?

- Det skal jeg love deg. Jeg har jobbet i bank i 17 år, kona er tannlegeassistent og Cathrine skulle begynne som lærling. Ingen av oss kan jobbe på lange tider. Vi aner ikke når vi får nye nyrer. Eneste lyspunkt er at jeg er godt forsikret. Et lyspunkt er det også dersom folk forstår hvor forsiktige de må være med sopp, sier Asbjørn Pape.

BOR PÅ SYKEHUSET: Tove Pape og datteren Cathrine deler rom 507 ved sykehuset i Tønsberg med Asbjørn Pape.
PERMISJON: I går kveld var Asbjørn Pape hjemme på permisjon. På dette bildet er han tilkoblet dialysemaskinen.