Må denne krabaten gi tapt for potensen?

Se de forsøker å redde havskilpaddene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) I provinsen Vest-Sumatra på Indonesia er egg fra havskilpadder en meget etterspurt salgsvare, melder nyhetsbyrået Reuters.

Eggene blir solgt langs veikanten av folk som har gravet dem ut av de trygge redene på sandstrendene. Folk kjøper skilpaddeegg, i den tro at det er bra for helsa.

Folketroen skal ha det til at eggene er bra for den mannlige potensen og de skal ha lindrende effekt for kvinner med svangerskapsplager.

Ifølge indonesisk lov, er det strengt forbudt å jakte, fange eller spise havskilpadder. Dette fordi arten er på lista over fredede dyr.

Likevel stopper ikke lovforbudet mennesker som ser profitt i å selge skilpaddeegg. Lokale myndigheter frykter at denne geskjeften skal føre til at den sjeldne skapningen blir utryddet.

Fra midten av juni til september beveger såkalte Green Turtles seg langs den sørlige kysten for å legge egg.

Det tar mammaskilpadda rundt tre timer å krabbe ut av havet, grave et hull i sanden og legge rundt hundre egg. Deretter kryper hun utslitt ut i vannet igjen. Dette vil hun gjenta tre til fem ganger hver annen uke i løpet av perioden.

Bare én av 100 skilpadder vokser opp. Lokale myndigheter har derfor igangsatt et prosjekt for å redde arten.

Må denne krabaten gi tapt for potensen?

- Vi kjøper egg fra folk som graver ut skilpaddeegg, sier Yosmeri som er med på å organisere prosjektet.

Eggene blir oppbevart i trygge omgivelser. Når de klekker blir skilpaddene sluppet ut i havet ved de sørlige strendene.

Lokale fiskere, som tidligere ikke hadde motforestillinger mot å drepe og spise skilpadder, blir nå betalt for å finne og beskytte skilpaddeegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer