SAN JUAN: Gatene og strendene som vanligvis ville hatt et yrende folkeliv under årets feiring av San Juan er nå stille. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Video: Ingunn Dorholt. Foto: NTB SCANPIX / Embla Hjort-Larsen (Dagbladet) Vis mer

Coronaviruset i Spania:

Må droppe folkefesten

Onsdag kveld skulle spanjolenes festdager blitt avsluttet med et smell. Slik blir det ikke.

Publisert

ALICANTE (Dagbladet): Gatene og strendene som vanligvis ville hatt et yrende folkeliv under årets feiring av San Juan, er nå stille.

Den tre dager lange festen som tilsvarer vår sankthansfeiring, avsluttes vanligvis med at tusenvis av spanjoler samles på strendene.

Her brennes store bål og det festes ut i de seine nattetimer.

I feiringa, som tradisjonelt sett handler om å rense sjelen, skal denne dagen representere en ny start. Men dette året blir spanjolenes feiring ulik alle andre.

Sperrer strender

- Det er ingen monumenter i år, men de lar oss få se en palme i full fyr. Og det vil være få folk som holder avstand til hverandre på stranda, så i år blir alt veldig annerledes, forteller Erica Valdez, en av Alicantes innbyggere til Dagbladet.

San Juan-feiringa, som vanligvis varer tre dager til ende, er en av Spanias mest populære.

BÅL: Enorme pappfigurer og eiendeler befolkningen ellers vil bli kvitt, fyres opp over hele byen og langs Spanias strender. Her fra Alicante under fjorårets feiring. Foto: AFP/ NTB Scanpix
BÅL: Enorme pappfigurer og eiendeler befolkningen ellers vil bli kvitt, fyres opp over hele byen og langs Spanias strender. Her fra Alicante under fjorårets feiring. Foto: AFP/ NTB Scanpix Vis mer

Enorme pappfigurer og andre gjenstander brennes over hele byer. I Alicante og andre kystbyer pleier innbyggere å avslutte kvelden på stranda, hvor det tennes enorme bål. Mens man kommer med ønsker for neste år, har befolkningen også som tradisjon å hoppe over bålene som er av en mindre størrelse.

Aske fra fjorårets feiring tas også med, for å feire inngangen på et nytt år, nå som sola snur.

FEIRER: Normalt sett feires San Juan med bål og en stor folkefest på standa i Alicante den 24. juni. I år blir feiringen veldig annerledes. Her fra fjorårets feiring. Foto: AFP/ NTB Scanpix
FEIRER: Normalt sett feires San Juan med bål og en stor folkefest på standa i Alicante den 24. juni. I år blir feiringen veldig annerledes. Her fra fjorårets feiring. Foto: AFP/ NTB Scanpix Vis mer

I år er derimot strendene godt sikret. I enkelte byer stenges de for publikum allerede i ettermiddag, får Dagbladet forklart. Andre setter opp sperringer mot strandsonen når solnedgangsbrisen treffer.

I Alicante har byens innbyggere fått tillatelse til å komme til stranda, så lenge de holder avstand. Herfra vil de få se at en palme settes i fyr og kastes ned fra fortet Castillo de Santa Barbara, som ruver 166 meter over havet i den populære turistbyen.

Under årets feiring av midtsommeren, vil alt være stengt kontrollert og alkohol er forbudt på stranda.

- Vi er veldig glad i å feste ute, vi lever på gata og pleier å være sammen ute. Men i år holder vi tilbake lysten til å feire til året som kommer, sier Valdez.

SAMLES: Det er vanligvis tusenvis av folk som samles på strendene. I år vil alle være nødt til å holde avstand på Alicantes strender og det vil i tillegg bli forbudt med alkohol. Foto: AFP/ NTB Scanpix
SAMLES: Det er vanligvis tusenvis av folk som samles på strendene. I år vil alle være nødt til å holde avstand på Alicantes strender og det vil i tillegg bli forbudt med alkohol. Foto: AFP/ NTB Scanpix Vis mer

Å holde avstand vil ikke bli noe problem, forklarer hun. Mens det vanligvis kryr av både europeiske og spanske turister i Alicante på denne tida av året, er det nå ikke flere å oppdrive enn dem som oppholder seg på stranda på dagtid.

Av lokale hoteller anslås det magre antallet å være 99 prosent spanjoler som har tatt turen til byen. Med andre ord ligger turismen fortsatt fullstendig brakk, tross gjenåpning av grensene både nasjonalt og mot Schengen-området.

- Har ikke noe valg

For selv om landet har entret fase fire, «den nye normalen» som spanjolene selv kaller det, er slett ikke alt som det pleier.

Frykten for en ny oppblussing av coronaviruset henger nemlig tungt over nasjonen. Allerede dagen etter at grensene åpnet søndag, måtte én region gå tilbake til fase to av myndighetenes gjenåpningsplan. I tillegg trues en annen med det samme.

Også de foregående kveldene skulle det vært fullt av folk i Alicantes gater. Spesielt gjelder dette kvelden den 23. juni, altså sankthansaften, hvor restaurantene vanligvis ville vært tettpakkede.

Sett med norske øyne var det også mye folk å se på tapasbarene i Alicantes gamleby tirsdag kveld. Daglig leder ved en av områdets mange tapasbarer, Javier Rodriguez, gir Dagbladet likevel en annen forståelse når han forklarer at han vanligvis ville hatt seks ansatte på jobb.

I kveld har han fått hjelp av én.

FOLKETOMT: Plaza de San Christobal var nærmest folketom sankthansaften. Vanligvis ville tusenvis samlet seg her. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet
FOLKETOMT: Plaza de San Christobal var nærmest folketom sankthansaften. Vanligvis ville tusenvis samlet seg her. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet Vis mer
STILLE: Heller ikke på Alicantes strender er det mye folk. Turismen i byen ligger fortsatt brakk. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet
STILLE: Heller ikke på Alicantes strender er det mye folk. Turismen i byen ligger fortsatt brakk. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet Vis mer

- Folk i Alicante er vant til å være sosiale og ute hele tida. Vi går stort sett bare hjem for å sove. Så dette er tilnærmet folketomt i vår forstand, sier Rodriguez.

Også på plaza de San Christobal pleier tusenvis å samles på byens barer denne kvelden. I stedet var det nærmest folketomt tirsdag kveld.

- Dette koster oss mye. Vi som er fra Alicante, er vant til å være ute og møtes i store grupper hele tida. Dette året er det vanskelig for oss, da vi bare kan møtes veldig få. Vi holder tilbake lysten om å feire det kommende året. Vi har ikke noe valg i år, avslutter Valdez.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer