Millehaugen-rømningen

- Må endre på utseendet

Krevende for Stig Millehaugen å være på flukt, sier tidligere politispaner.

PÅ OSLO S: Det siste kjente bildet av Stig Millehaugen, tatt av et overvåkingskamera på Oslo S i 14-tida onsdag. Foto: Politiet/NTB
PÅ OSLO S: Det siste kjente bildet av Stig Millehaugen, tatt av et overvåkingskamera på Oslo S i 14-tida onsdag. Foto: Politiet/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tross iherdig politijakt i inn- og utland er dobbeltdrapsdømte Stig Millehaugen (53) fremdeles ikke funnet, etter å ha rømt fra permisjon onsdag. Aksjoner mot en rekke adresser, en pågripelse og omfattende etterlysning har så langt ikke gitt resultat.

Var på Oslo S

- Vi holder alle muligheter åpne, og kan ikke utelukke noe, svarer Trude Maren Buanes, politiadvokat i Oslo politidistrikt, på spørsmål om de tror det er mest sannsynlig at 53-åringen befinner seg i Norge eller utlandet.

POLITIAKSJON: Ifølge den svenske avisa Göteborgs-Posten skal det ha blitt gjennomført en større politiaksjon i Sverige, i forbindelse med jakten på Stig Millehaugen. Video: Dagbladet TV Vis mer

Siste dokumenterte observasjon av Millehaugen, som sonet i Trondheim fengsel, er et overvåkingsbilde fra Oslo S tatt i 14-tida onsdag. Da hadde han tatt flyet fra Værnes, etter alt å dømme med hjelp til å kjøpe billett, og tatt toget til Oslo sentrum.

Siden har 53-åringen, som er dømt til 21 års forvaring, vært som sunket i jorda.

Digitale spor

Johnny Brenna, forfatter og spesialkonsulent, og tidligere politispaner, sier det er krevende for Millehaugen å være på rømmen over lengre tid. Særlig med tanke på at verden utenfor murene er ganske annerledes i dag enn i 2000, da han rømte og var borte i åtte måneder.

- For ham er det en utfordring i 2022 å bevege seg mye uten å legge igjen digitale spor. Han er avhengig av hjelp med penger, til å bevege seg uten noe som helst som kan spores - i mye større grad enn i 2000, sier Brenna til Dagbladet og fortsetter:

- Cash brukes fremdeles, men i dag er samfunnet mye mer digitalt; for eksempel er overvåkningskameraer overalt mellom himmel og jord.

En opplagt slik «digital» ting som kan spores, er flybilletter.

- Det er åpenbart at en person hjalp ham med billetter, sier den tidligere politispaneren, som selv har deltatt i jakt på Millehaugen.

Mann pågrepet

I en aksjon torsdag pågrep politiet en mann som er siktet for å ha bistått i flukten. Etter lange avhør ble han løslatt, men siktelsen består.

Ifølge NRKs opplysninger skal mannen ha kjøpt nettopp Millehaugens flybillett - noe politiadvokat Buanes verken vil bekrefte eller avkrefte overfor Dagbladet.

JAKTET PÅ MILLEHAUGEN: Tidligere politispaner Johnny Brenna har selv jaktet på Stig Millehaugen på flukt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
JAKTET PÅ MILLEHAUGEN: Tidligere politispaner Johnny Brenna har selv jaktet på Stig Millehaugen på flukt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Brenna tror personen som må ha kjøpt Millehaugens billett, ikke nødvendigvis visste at han/hun bidro til en rømning.

- Sannsynligvis har vedkommende ikke visst den hele og fulle sannhet. Beskjeden kan ha vært at Millehaugen skulle på lengre permisjon, eller innløse en vennetjeneste, uten mer info, sier forfatteren.

Aksjon i Sverige

53-åringen er etterlyst internasjonalt. Natt til fredag aksjonerte svensk politi mot et hus i Bohuslän, hvor personer med forbindelse til Millehaugen har adresse. Ingenting mistenkelig ble funnet.

Brenna mener Millehaugen godt kan befinne seg i utlandet.

- På fem timer kan man komme seg veldig langt, og han kan godt sitte i utlandet allerede - han tok jo fly. Han kunne tatt seg via Gardermoen og Flytoget til en ventende bil, og vært over Svinesund innen kort tid, før det ble slått riksalarm, sier den tidligere spaneren.

Oslo-politiet mener nå at han tok seg til Oslo S med drosje; en sjåfør er avhørt i den forbindelse.

Alternativt kan 53-åringen ha gått i skjul i en leilighet i Oslo.

- Der kan han sitte musestille til det verste har lagt seg. Oslo er en stor nok by til det, sier Brenna.

Trolig forkledning

Rømlingen er også nødt til å gjøre noe med utseendet for ikke å bli oppdaget.

- Han må framstå som en annen person dersom han beveger seg ute i det hele tatt. Det er ikke så mye som skal til: skjegg, løshår, joggetøy, sånn at man ikke lenger ser at det er han. Det er kjent at han har endret på utseendet under tidligere rømninger, sier den tidligere politispaneren.

PERMISJON: Stig Millehaugen på vei ut av Trondheim fengsel onsdag morgen. Alarmen gikk da han ikke kom tilbake fra den seks timer lange permisjonen. Foto: Trøndelag politidistrikt / NTB
PERMISJON: Stig Millehaugen på vei ut av Trondheim fengsel onsdag morgen. Alarmen gikk da han ikke kom tilbake fra den seks timer lange permisjonen. Foto: Trøndelag politidistrikt / NTB Vis mer

Dagbladet er kjent med et bilde som kan vise Millehaugen på flukt - men da med helt annet utseende enn på Oslo S- og Trondheims-bildene politiet har gitt ut. Politiadvokat Buanes ønsker ikke å kommentere «detaljer» i etterforskningen, herunder bildet.

Må ha penger

Hvilket land Millehaugen eventuelt har tatt seg til, kan man ikke vite, sier Brenna - som minner om at man kan komme «ganske langt» innenfor Schengen-området uten å vise ID-bevis.

Én ting er imidlertid sikkert:

- Han er avhengig av penger. Han må bemidles på en måte, og det vil være krevende.

I og med den internasjonale etterlysningen må den drapsdømte nordmannen være på vakt hvor enn han måtte befinne seg.

- Bilder er sendt overalt, og politiet er obs på ham. Etterlysningen legges i et system, og så blinker det rødt dersom han blir pågrepet et sted, sier Brenna.

- Veldig lite miljø

Personene politiet har oppsøkt til nå, har for en stor del tilknytning til Millehaugens gamle kriminelle miljø, blant andre Tveitagjengen.

- Selvfølgelig vil de snakke med kriminelle nettverk og informanter og se om noe dukker opp der, sier Brenna.

- Er dette miljøet stort?

JAKT: Tidligere politispaner Johnny Brenna om politiets jakt på dobbeltdrapsdømte Stig Millehaugen. Foto: NTB Vis mer

- Nei, det er veldig lite. Det er ikke hva det var lenger - visse personer er fremdeles aktive, men de færreste vil ha med Millehaugen å gjøre. Han er ingen gunstig person å ha kontakt med.

- Hvorfor det?

- Det skaper bare problemer. Ingen kriminelle vil ha kontakt med den mest ettersøkte personen i Norge. Det er i det hele tatt belastende å være høyprofilert kriminell; du får fort søkelyset på deg.

- Kan være helt ukjente

Brenna sier 53-åringen åpenbart har hatt hjelp, men tror det dreier seg om folk «lenger ute i rekkene og kontaktlista».

- Disse personene kan være helt ukjente for politiet - hvis han er smart og har planlagt flukten, har han ikke sagt noe til andre i fengselet enn de som absolutt trenger å vite.

Den tidligere politispaneren er ikke overrasket over at Millehaugen benyttet sjansen til å stikke av fra en ubevoktet permisjon.

- Det er alltid en risiko ved permisjon, og det er ikke sjokkerende at han stakk av for fjerde gang. Hvorvidt det var lurt å innvilge permisjon, er en vurdering fra kriminalomsorgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer