Må etterforske Bush

Uka etter at ambassadøren kritiserte krigen mot Irak, ble kona hans blåst som hemmelig agent. Mye tyder på at svertekampanjen kom fra Det Hvite Hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joseph Wilson ble sendt til Niger i februar i fjor for å etterforske påstandene om at Irak hadde kjøpt uran av landet.

- Jeg brukte ikke lang tid på å konkludere med at det var svært lite sannsynlig at en slik handel hadde funnet sted, skrev Wilson i New York Times i juni.

Bare noen dager senere satt plutselig amerikanske journalister på oppsiktsvekkende informasjon om at kona til Wilson, Valerie Palme, var agent for CIA.

En slik lekkasje anses for en grov forbrytelse. I USA er straffen for å avsløre navnet på hemmelige CIA-agenter opptil ti års fengsel og 50 000 dollar i bot. CIA etterforske nå saken.

Peker på Presidenten

Joe Wilson sier åpent at han tror det er Det hvite hus som står bak lekkasjen, og at det var en hevn for at han avviste påstandene om at Irak forsøkte å kjøpe uran i Afrika.

En rekke rapporter hevder to høytstående medarbeidere i Det Hvite Hus ringte til minst seks journalister og oppfordret dem til å skrive om kona til ambassadøren, skriver Jyllandsposten.

Det var bare den høyreorienterte kommentatoren Robert Novak som brukte informasjonen. Han nekter å fortelle hvem som er kilden for opplysningene, sier den kom fra en «senior Bush administration official».

- De ba meg om å ikke bruke hennes navn, men indikerte aldri det ville være til fare for henne eller noen andre. En kilde i CIA fortalte meg at kona var en analytiker og ikke jobbet under dekke eller var ansvarlig for hemmelige operasjoner, sa han til nyhetsbyrået Reuters.

Rammer Bush

Anklagene mot eksambassadørens kone rammer nå president George W. Bush. Wilson har antydet at en av presidentens ledende politiske rådgivere stod bak lekkasjen, han mente åpenbart var gjort for å diskreditere en Irak-kritiker. Det har Det Hvite Hus benektet på det sterkeste.

I dag sier Bush øverste talsmann til Washington Post at de vil sparke vedkommende, hvis det er riktig at opplysningene stammer derfra. Samtidig sier han at det ikke er noe som helst som beviser at Det Hvite Hus er involvert.

Likevel krever stadig flere demokrater at saken må granskes av en uavhengig komité. Presidentens motstandere er overbevist om at denne saken vil kunne skade ryktet til presidenten betydelig.

Det Hvite Hus sier i dag at de ønsker at Justisdepartementet skal etterforske lekkasjen.

<B>GRANSKES:</B> Det Hvite Hus skal granskes av Justisdepartementet for å undersøke påstandende om en bakvaskelseskampanje mot en kritiker.