Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må etterforskes bedre

Forskere frykter at en del tilfeller av plutselige spedbarnsdødsfall i virkeligheten kan være drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Torleiv O. Rognum og overlege Erik Kreyberg Normann, som uttaler seg på generelt grunnlag, etterlyser en ekspertgruppe som kan undersøke disse svært vanskelige sakene.

  Mange amerikanske forskere mener at krybbedød ikke er arvelig, og at det derfor er svært mistenkelig hvis det forekommer at flere barn dør i en familie.

  Amerikansk politi har derfor gjenåpnet en rekke krybbedødssaker i det siste.

Omstridt

- Det er omstridt om krybbedød er arvelig. Personlig mener jeg at det kan overføres ved arv. Vi har funnet spesielle kjennetegn ved arvestoffet til barn som har dødd i krybbedød, sier professor Torleiv O. Rognum ved Rettsmedisinsk institutt i Oslo.

  Han vil ikke ha tilbake tilstander fra '80-tallet da uniformert politi troppet opp hos foreldrene for å etterforske krybbedødsfall, og påførte dem belastninger midt i sorgen.

  Nå vil Rognum og andre at det opprettes en tverrfaglig ekspertgruppe som kan gå inn å se på de tragiske sakene.

«Münchhausen-syndromet»

En av årsakene til at foreldre tar livet av sine egne barn er «Münchhausen-syndromet ved stedfortreder»: En av foreldrene skader eller dreper sitt eget barn for å rette oppmerksomheten mot seg selv. Ofte er det ikke meningen å drepe barnet, men det kan likevel omkomme av mishandlingen.

  Videoovervåking på et sykehus i Nord-England har vist at foreldre også kan skade barna sine inne på sykehuset.

- Ekstremt

- Å ta barnet av dage er Münchhausen-syndromet i sin ekstreme form. Dette har helsevesenet ingen erfaring med, og vi har nesten ikke snakket om det, sier klinikkoverlege Erik Kreyberg Normann ved Kvinne-/barnklinikken ved Aker sykehus i Oslo.

  - Verken barneleger, sosialvesen eller politi vet noe om dette, sier Kreyberg Normann.

Han understreker likevel at foreldre til krybbedøde barn allerede har lidd nok, og at de nå ikke må mistenkes igjen.

<B>Professor Torleiv O. Rognum</B>
Hele Norges coronakart