<strong>HÅPER PÅ DONASJONER:</strong> Styreleder ved St. Sunniva skole i Oslo Gunnar Markussen og representant for foreldrene, Karen Lieve Ria Hostens. Foto: Espen Røst/Dagbladet
HÅPER PÅ DONASJONER: Styreleder ved St. Sunniva skole i Oslo Gunnar Markussen og representant for foreldrene, Karen Lieve Ria Hostens. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer

Må få 150 millioner fra private for å redde Oslo-skole

500 elever frykter for framtiden midt i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Mens politikerne slåss om å ha den beste skolepolitikken, lurer ansatte og 500 elever ved St. Sunniva skole i Oslo på hvor de skal få penger til lovpålagt oppussing for 150 millioner fra.

Flere ansatte ved skolen flykter den må stenges, andre anslår en kraftig reduksjon av elevtallet ved den populære skolen.

Krisemøte
Skolen drives privat. Staten vil ikke stille opp med rentefrie lån eller penger til rehabilitering.

<strong>IKKE MIDLER:</strong> Ifølge årsregnskapet har ikke skolen midler til å å betjene et større lån.
IKKE MIDLER: Ifølge årsregnskapet har ikke skolen midler til å å betjene et større lån. Vis mer

Et krisemøte i skolestyret mandag kveld ga ingen svar.

- Vi har nedsatt en komite for å jobbe med framdriftsplan og rehabilitering. En annen gruppe skal jobbe med å samle inn penger fra private donorer, sier styreleder ved St. Sunniva, Gunnar Markussen til Dagbladet.

- Hva skjer hvis dere ikke klarer å samle inn pengene?

Bakgrunn:

St. Sunniva skole ble grunnlagt i 1865 og drevet av St. Josephsøstrene av Chambèrey.

Skolebygningen ligger i Akersveien i Oslo sentrum og eies av Oslo katolske bispedømme.

Siste store rehabilitering av bygget var i 1929.

- Vi er avhengige av å få dem inn for å rehabilitere skolen. Jeg har ikke lyst til å si noe om hva som vil skje med skolen om vi ikke lykkes, sier Markusson.

- Det er ikke mulig å holde bygningen ved like med dagens tilskudd fra staten. Det dekker bare 85 prosent av utgiftene per elev og der er ikke oppussing inkludert, sier Markussen.

<strong>FYLLER 145 ÅR:</strong> Skolen sliter så kraftig med økonomien at foreldrene holdes løpende informert om konsekvensene for barna - midt under innspurten til valgkampen.
FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
FYLLER 145 ÅR: Skolen sliter så kraftig med økonomien at foreldrene holdes løpende informert om konsekvensene for barna - midt under innspurten til valgkampen. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

I en melding på skolens nettside opplyser rektor Geir Erik Moen at skoleåret 09/10 vil forløpe seg som normalt.

Moen vil ikke kommentere saken eller hvordan påfølgende skoleår vil se ut, overfor Dagbladet.

<strong>LEGGER ANSVARET PÅ REGJERINGEN:</strong> Skolebyråd i Oslo Torger Ødegaard (H). Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
LEGGER ANSVARET PÅ REGJERINGEN: Skolebyråd i Oslo Torger Ødegaard (H). Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Elevbetaling
Det er nye pålegg fra det offentlige om inneklima og adgang for funksjonshemmede som gjør at den 144 år gamle skolen må rehabiliteres.

Privatskolen får bare 85 prosent av hva det koster å ha en elev i den offentlige skolen. En skoleplass ved St. Sunniva koster foreldrene 16 000 i året og det er klare begrensninger på hvor høy elevbetalingen kan være.

I skolens årsresultat i 2008 sitter skolen igjen med 221 785 kroner. Å betjene et lån på mellom 85 og 150 millioner er umulig, selv om rentene holder seg lave de neste årene.

- Ikke slike muskler
Eier av bygget er Oslo Katolske Bispedømme (OKB).

De kan stille bygningsmassen som sikkerhet for lånet, men avviser å hjelpe med nedbetalingen i vesentlig grad.

- Lånet må finansieres av skolens driftsmidler eller andre inntekter. Den katolske kirken har ikke muskler til å finansiere slike utgifter, sier skoleråd Gjermund Høeg i Oslo katolske bispedømme, til Dagbladet.

Færre skoleplasser etter valget?
Skolen har rundt 500 elever og regnes som en av de beste i Norge på multikulturelt skolemiljø og pedagogikk for tospråklige elever.

- Vi er bekymret. Vi kan måtte redusere elevtallet innen neste skolestart. Da vil noen klasser miste elever og vi tar bare opp en 1. klasse til høsten, sier medlem av skolestyret og representant for foreldrene, Karen Lieve Ria Hostens til Dagbladet.

<strong>VIL ØKE STØTTEN:</strong> Venstres nestleder Trine Skei Grande.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VIL ØKE STØTTEN: Venstres nestleder Trine Skei Grande. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Sparker ballen til regjeringen
Skolebyråd Torger Ødegaard (H) peker på statsråd Bård Vegar Solhjell, når Dagbladet ringer.

- Situasjonen er tragisk, fordi elever og foreldre ikke får beholde den skolen de har valg. Årsaken er regjeringens politikk og at de ikke vil støtte friskoler på lik linje med offentlige, sier Ødegaard til Dabgladet

Vil øke støtten
Venstres nestleder Trine Skei Grande sa til Dagbladet i går at staten må øke sin andel av finansieringen til privatskolene.

- Vi går til valg på å øke den offentlige finansieringen av friskoler til 90 prosent av driftstilskuddet en offentlig skole får, sier hun.

- Private skoler må ha like muligheter som offentlige skoler til å komme inn under den statlige ordningen for skolebygg  som sikrer skoleeiere lån uten rentekostnader, sier Skei Grande.

Følg valget på Dagbladet.no:

Er du i tvil om hva du skal stemme ved valget? Ta vår valgtest.

I kommentarfeltet under vil vi høre hva du mener om de politiske sakene.

Send oss gjerne en epost til 2400@db.no om hvilke temaer du mener politikerne unngår å svare på eller dersom det kommer fram ting du mener vi bør sjekke nærmere. Merk eposten «Valg09»

Du kan også delta i Dagblad-redaksjonens karikaturkonkurranse der dere kan sende inn karikaturer, bilde- og fotomontasjer.

Du leser alle de siste valgnyhetene på db.no/valg09.


Må få 150 millioner fra private for å redde Oslo-skole

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer