Kvinnehelse:

- Må få bedre hjelp

Endometriose og adenomyose påvirker rundt en halv million nordmenn. Neste år etableres en ny kompetansetjeneste for endometriose og adenomyose i alle helseregioner.

NYE TILTAK: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol opplyser i en pressemelding at regjeringen oppretter en ny kompetansetjeneste for sykdommene. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
NYE TILTAK: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol opplyser i en pressemelding at regjeringen oppretter en ny kompetansetjeneste for sykdommene. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Kvinner med sykdommene endometriose og adenomyose må få bedre hjelp, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en uttalelse i forbindelse med lanseringen torsdag.

Fra neste år og ti år framover skal den nye, nasjonale kompetansetjenesten bidra til å bedre kompetanse og kunnskap i regionale helseforetak rundt de to sykdommene.

Den nasjonale kompetansetjenesten blir etablert på Oslo universitetssykehus (OUS).

- Vil få stor betydning

- Helseregionene har i tillegg fått i oppdrag å utrede behovet for å sentralisere behandlingen av de mest avanserte tilfellene av endometriose og opprettelse av regionale, tverrfaglige behandlingstjenester for endometriose og adenomyose, sier Kjerkol og legger til:

- Dette arbeidet vil, sammen med oppdragene jeg har gitt Helsedirektoratet på området, få stor betydning for tilbudet.

Endometriose og adenomyose er to forskjellige, men tett beslektede, tilstander og av de vanligste kvinnesykdommene vi har. Så mange som 10 prosent antas å ha endometriose og anslagsvis 15-20 prosent rammes av adenomyose.

Likevel er årsakene ikke helt kartlagt og kunnskapsnivået svært varierende blant helsepersonell og spesialister. Det fører til problematiske kvalitetsforskjeller i behandlingen av pasientene.

- Blir nedprioritert

I mars 2023 la kvinnehelseutvalget fram sin rapport om kvinners helse i Norge.

Christine Meyer, leder av kvinnehelseutvalget, uttalte da overfor Dagbladet at regjeringen ikke hadde gjort nok for å fremme kvinnehelse.

- Vi viser at kvinnehelse blir nedprioritert. Dette er noe som treffer kvinner og menn. Mange av sykdommene som kvinner blir rammet av er sykdommer som krever masse oppfølging, og det er ikke en «quick fix». Det er derfor vi må prioritere kvinners helse, sa hun til Dagbladet.

Kvinnehelseutvalget oppsummerte de viktigste funnene i fire punkter:

  • Kvinnehelse har lav status.
  • Manglende samordning.
  • Sviktende kunnskapsbru.
  • Kvinners stemmer får lite gjennomslag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer