- Må få undersøkt om det var en slåsskamp eller hva som skjedde før drapet

Kim Andreas Kristiansen førte dagbok etter at stefaren ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK/OSLO (Dagbladet):  Advokat Geir Lippestad sier han har bedt politiet om å undersøke flere ulike etterforskningsskritt og undersøkelser i Øyer-drapssaken, der Kim Andreas Kristiansen (23) er siktet for å ha tatt livet av sin stefar Bjarte Hansen.

Kristiansen erkjenner de faktiske forholdene, han mener det bare kan være han som har utført de dødelige handligene, men erkjenner ikke straffskyld.

I dag ble 23-åringen varetektsfengslet i fire uker - de to første med brev- og besøkskontroll - i Gjøvik tingrett.

I fengslingskjennelsen legger tingrettsdommer Cahtrine Fossen særlig vekt på drapssiktedes egen forklaring til politiet og hans egne dagboknotater fra tiden etter drapet.

Tingretten legger også vekt på forklaringen til den 21 år gamle kameraten som er siktet for å ha hjulpet Kim Andreas Kristiansen etter drapet.

 ÅPEN RETT:  Mot sedvane i fenglingssaker, opptrådte advokat Geir Lippestad og drapssiktede Kim Andreas Kristiansen i åpen rett med fototilltatelse i Gjøvik i dag - etter ønske fra Kristiansebn selv. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
ÅPEN RETT: Mot sedvane i fenglingssaker, opptrådte advokat Geir Lippestad og drapssiktede Kim Andreas Kristiansen i åpen rett med fototilltatelse i Gjøvik i dag - etter ønske fra Kristiansebn selv. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

21-åringen, som ble pågrepet i Bergen, der han skal begynne å studere, er også siktet for falsk forklaring.
 
- Det er mange spørsmål rundt skyldspørsmålet som er uavklart. Når han ikke husker så mye av det som skjedde den kvelden og natta, må det undersøkes, sier Lippestad til Dagbladet.

- Nødverge må vurderes
- Vi må få undersøkt tilregnelighetsspørsmålet. Det må vurderes om det kan ha vært nødverge, om det var en provokasjon, om det var selvforsvar, eller om det er noe annet.

- Vi har bedt om undersøkelser for å finne ut mer av hva som skjedde den kvelden og natta, blant annet om det er tegn til skader på ham, om det har vært en slåsskamp eller liknende. Selv husker han bare bruddstykker, sier Lippestad.

- Svært spesielle handlinger
I dagens fengslingskjennelse påpeker også Gjøvik tingrett at etterforskningen av saken fortsatt er i en innledende fase. Det gjenstår blant annet avhør av siktedes nærmeste, som kan belyse som kan belyse handlingen ytterligere, skriver tingrettsdommeren, som beskriver handlingene for å skjule forbrytelsen som «svært spesielle».

Den drepte Bjarte Hansen, opprinnelig fra Bergen, bodde noen år sammen med 23-åringens og hans mor fra Kim Andreas Kristainsen var i 10-års alderen.

Forsvarer Geir Lippestad kaller det en trist sak.

- Flere skjebner her
- Det er flere skjebner her, og en alvorlig sak på mange måter.

Det var torsdag 14. august at en turgåer fant et rykende bål med likrester fra et menneske ved veien til Hafjell, om lag tre kilometer fra huset der drapssiktede og stefaren periodevis delte leilighet.

 FIRE UKER I VARETEKT:  Kim Andreas Kristiansen ankommer Gjøvik tingrett sammen med politi og sin forsvarer, advokat Geir Lippestad. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
FIRE UKER I VARETEKT: Kim Andreas Kristiansen ankommer Gjøvik tingrett sammen med politi og sin forsvarer, advokat Geir Lippestad. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

25. august meldte den drapssiktede 23-åringen seg for politiet i Rotterdam i Nederland.  Han hadde dratt ut av landet via Gardermoen før han ble etterlyst 16. august og grenseoverganger blokkert.

 TROLIG DRAPSÅSTED:  Flere faser av politiets grundige undersøkelser av huset i Hundseterveien i Øyer, der den drepte Bjarte Hansen (58) og hans drapssiktede stesønn, Kim Andreas Kristiansen (23), bodde i kjellerleiligheten midt under huset. Etterhvert har politiet også interessert seg for kjellerrommet med den hvite dobbeltdøra til venstre. Bildet øverst til venstre er tatt tre dager etter at likrestene ble funnet. Da konsentrerte etterfrosketrne seg om leiligheten. Det er politiet som har markert en flate på dørene i rosa. Under er andre beboere i huset i samtale med politiet utenfor kjellerrommet. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.
TROLIG DRAPSÅSTED: Flere faser av politiets grundige undersøkelser av huset i Hundseterveien i Øyer, der den drepte Bjarte Hansen (58) og hans drapssiktede stesønn, Kim Andreas Kristiansen (23), bodde i kjellerleiligheten midt under huset. Etterhvert har politiet også interessert seg for kjellerrommet med den hvite dobbeltdøra til venstre. Bildet øverst til venstre er tatt tre dager etter at likrestene ble funnet. Da konsentrerte etterfrosketrne seg om leiligheten. Det er politiet som har markert en flate på dørene i rosa. Under er andre beboere i huset i samtale med politiet utenfor kjellerrommet. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET. Vis mer