ØNSKER UTREDNING: Nikolai Astrup (H) mener aktorene i Treholt-saken må vurderes av en uavhengig instans. Foto: Morten Holm / Scanpix.
ØNSKER UTREDNING: Nikolai Astrup (H) mener aktorene i Treholt-saken må vurderes av en uavhengig instans. Foto: Morten Holm / Scanpix.Vis mer

- Må få utredet habiliteten til Treholt-aktorer

Mener stortingspolitiker Nikolai Astrup (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Stortingspolitiker Nikolai Astrup (H) står fast på at habiliteten til tidligere aktorer i Treholt-saken, riksadvokat Tor - Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad, må vurderes av en uavhengig instans.

Det samme må gjelde for statsadvokat Stein Vale, mener Astrup. Vale er trukket inn i vurderingene av om boken «Forfalskningen» inneholder nye opplysninger som kan svekke et hovedpunkt i dommen mot Treholt.

- Det er åpenbart at habiliteten til alle disse tre må vurderes av en annen instans. Dette er personer som har investert så mye prestisje i å få Treholt dømt, at det kan være grunn til å spørre om de er forutinntatt. Det er ikke tilstrekkelig å proklamere egen habilitet, sier Astrup til NTB.

Han peker dessuten på at statsadvokat Vale så sent som i september i fjor skrev bok om Treholt-saken og følgelig har økonomiske interesser i dens videre forløp. Astrup mener det er åpenlyst at Vale i enda større grad enn Busch og Qvigstad må tåle at andre enn riksadvokatembetet vurderer hans nøytralitet.

- Det burde jo være i alles interesse at dette blir gjort, at all tvil fjernes, sier Astrup. Han understreker at han som stortingspolitiker og folkevalgt ikke skal blande seg inn i en straffesak, men at det må være lov å mene noe om det han synes er en iøynefallende uklarhet om habilitet.
(NTB)